Da li vozači u skupljim automobilima ređe propuštaju pešake?

Najnovija studija pokazuje da i pol utiče na to da li će se vozač zaustaviti da propusti pešaka.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

11:15

Da li vozači u skupljim automobilima ređe propuštaju pešake?
Foto: B92/NÆ

Prošla godina je bila jedan od najopasnijih po pešake u SAD-u u poslednje tri decenije, pokazuje studija Američkog udruženja za bezbednost na putevima. Statistika govori da je u toj zemlji u 2019. na ulicama smrtno stradalo čak 6.590 pešaka.

Jedno od kobnih mesta na kojima se ukrštaju putanje vozila i pešaka su pešački prelazi, a prema ovom istraživanju, vozači u skupljim automobilima su manje skloni tome da propuste pešake na prelazu.

Studija pokazuje da što je skuplji automobil, to je manja verovatnoća da će se vozač u njemu odlučiti da zaustavi vozilo da bi propustio pešaka koji želi da pređe ulicu.

Kao uzorak, istraživači su odabrali dva pešačka prelaza u Las Vegasu koja se ne nalaze u okviru raskrsnica, već između njih. Otkrili su da verovatnoća da će automobil da stane pešaku ispred prelaza opada za po 3% na svakih 1.000 dolara povećanja vrednosti datog vozila.

Od 461 automobila posmatranog u ovoj studiji, svega 28% se zaustavilo da propusti pešake.

Istraživanje se bavilo i time da li na odluku vozača da stane ispred pešačkog utiču pol i rasa pešaka.

Pokazalo se da se automobili češće zaustavljaju ako je pešak žena (31,3%), nego kada je muškarac (24,1%). Vozači su takođe češće propuštali belce (31,2%) od onih čija je koža tamnija (24,8%).

Istraživači su uočili i da su mlađi vozači i vozači muškog pola skloniji rizičnijem ponašanju za volanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: