Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale

Tražnja za karavanima u Sjedinjenim Državama je toliko mala da proizvođači kupcima sve ređe nude modele iz ovog segmenta.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

12:45

Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale
Foto: Subaru promo

Prema podacima koje je objavio J.D. Power, karavan vozila čine svega 1,4% prodaje novih automobila na američkom tržištu. Sa druge strane, krosover/SUV modeli imaju 48-procentni tržišni udeo u SAD, tako da su ova vozila privukla mnoge kupce koji su nekada vozili karavane.

Ipak, jedan karavan tvrdoglavo opstaje u Sjedinjenim Državama. Reč je i modelu Subaru Outback koji čini čak 85,7% prodaje svih karavan vozila u SAD.
Foto: Subaru promo
Kako navodi J.D. Power, u 2018. u toj zemlji je prodato 178.854 primerka Outbacka.

Odgovor na pitanje kako je baš ovaj model uspeo da se zadrži na tržištu uprkos opadanju segmenta kome pripada krije se u njegovom dizajnu.

Naime, Subaru Outback ima robustan izgled i povišeno odstojanje od tla, pa podseća na izuzetno popularne krosover/SUV automobile, a sa druge strane privlači i one kojima SUV nije prva opcija pri kupovini, već su više naklonjeni porodičnim karavanima.
Foto: Subaru promo
Iako na američkom tržištu postoje slični “kros” karavani, kao što su na primer Volvo V60/V90 Cross Country, Subaru Outback je cenovno znatno pristupačniji i košta od 27.655 dolara.
Foto: Subaru promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: