Tesla će godišnje praviti 500.000 automobila u Kini

Američki proizvođač električnih vozila potpisao je sa vlastima Šangaja sporazum o izgradnji fabrike kapaciteta pola miliona automobila godišnje.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

08:58

Tesla će godišnje praviti 500.000 automobila u Kini

Fabrika koja će imati zvaničan naziv "Gigafactory 3", nalaziće se u Lingangu, u blizini šangajske zone slobodne trgovine.

Teslin pogon biće prvo postrojenje takve vrste u Kini koje će u potpunosti biti u stranom vlasništvu i verovatno najveća strana investicija u šangajskom proizvodnom sektoru.

Memorandum o razumevanju koji su potpisale dve strane predviđa da će se u okviru nove "gigafabrike" odvijati sve delatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, piše South China Morning Post.

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne tokom prvih meseci 2019.
Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi čovek Tesle, Ilon Mask, koji je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila – ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini - moraju najpre da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku.

Kina je u međvremenu najavila da planira da 2022. ukine ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što će omogućiti Tesli da samostalno izrađuje svoje modele u toj zemlji.

Najava o sporazumu o izgradnji fabrike u Kini dolazi samo par dana posle povećanja carina na uvoz američkih električnih automobila u tu zemlju, što je dovelo do porasta cena Teslinih vozila za 20-ak odsto.

Naime, Teslini električni automobili poskupeli su u Kini "preko noći" za više od 20.000 dolara zbog trgovinskog rata između SAD i Kine.

Električni krosover Model X sada košta 140.100 dolara, dok je prethodna cena ovog automobila u Kini bila 117.100 dolara. Luksuzna limuzina na struju, Model S, sada se prodaje za 128.400 dolara što je za 21.000 dolara više nego protekle sedmice.

Kada fabrika u Šangaju počne sa radom, cene Teslinih automobila u Kini biće znatno niže, što će dovesti do rasta prodaje u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: