Dečaka spasla reakcija vozača, ali i autonomna kočnica

Savremeni elektronski sistemi pomoći vozaču u teoriji i na simuliranim testovima funkcionišu odlično, ali najbolja potvrda njihove vrednosti su situacije iz stvarnog života.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

12:21

Dečaka spasla reakcija vozača, ali i autonomna kočnica
Screenshot YouTube

Video-snimak incidenta u kome se vidi kako se šleper zaustavlja u poslednjem trenutku ispred neopreznog dečaka koji je istrčao na put imao je srećan kraj zahvaljujući pravovremenoj reakciji vozača, ali i Volvo sistemu automatskog kočenja u slučaju opasnosti koji je takođe u velikoj meri zaslužan za to što je tragedija izbegnuta: Kao i mnogi drugi svetski proizvođači motornih vozila, i Volvo je razvio tehnologiju pomoći vozaču pri kočenju u situacijama kada kompjuter proceni da postoji opasnost od sudara sa vozilom ispred ili, kao u ovom slučaju, od udara pešaka. Sistem najpre signalizira vozaču da reaguje kako bi izbegao sudar, a ako njegova reakcija (kočenje) nije dovoljna da bi se sprečila nezgoda, automatski koči vozilo.

Na papiru i testovima u kontrolisanim uslovima sve deluje sjajno, ali tek incidenti poput ovog (koji je snimljen kamerom na komandnoj tabli drugog kamiona koji se kretao iza autobusa) pokazuju njegovu pravu vrednost i ulogu – spasavanje ljudskih života u saobraćaju.

Sistem koji Volvo ugrađuje u svoja vozila sastoji se od kamere, radara, kontrolne jedinice i kočionog sistema. Služi pre svega da spreči sudar sa drugim vozilom koje je naglo usporilo ili se zaustavilo u istoj kolovoznoj traci, ali se jednako dobro pokazao u detektovanju manjih pokretnih objekata kao što je u ovom slučaju dečak koji pretrčava put.

Kako sistem funkcioniše možete pogledati u video-klipovima u kojima Volvo demonstrira ovu tehnologiju: . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: