Audi Q8 zablistao u Detroitu

Najznačajniji severnoamerički auto-salon Audi je iskoristio da predstavi javnosti koncept budućeg produkcijskog SUV modela Q8.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2017.

10:44

Audi Q8 zablistao u Detroitu

Iako zbog specifične linije krova i zadnjeg dela vozila - zbog koje koncept ima sportsku siluetu - Q8 pruža smeštaj za samo 4 osobe, ovaj kupe krosover je duži i širi od Audija Q7.

U poređenju sa Q7, Audi Q8 je vizuelno znatno elegantniji i agresivniji, naročito kad se posmatraju bočni i prednji deo automobila sa istaknutom osmougaonom maskom hladnjaka, uskim, zakošenim farovima koji se nadovezuju na nju i velikim otvorima za vazduh na braniku.
Bočna stakla nemaju okvire, kao što je to slučaj kod pravih sportskih kupea, a "mišićavu" pojavu automobila zaokružuju 23 inčne alu felne i proširenja na lukovima iznda točkova.

Na zadnjem delu vozila izdvajaju se LED stop svetla koja se prostiru čitavom širinom automobila.
Očekivano, u kabini dominiraju ekrani osetljivi na dodir, dok su klasične fizičke komande i dugmići gotovo u potpunosti "proterani" iz enetrijera.

Za pogon je u skladu sa vladajućim ekološkim trendovima odabran Plug-in hibrdini sistem koji se sastoji od 3.0 V6 turbo benzinca i električnog agregata, dok je za prenos snage na točkove upotrebljen osmobrzinski automatski menjač.
Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 449 ks (330 kW), a maksimalni obrtni moment 700 Nm. Audi tvrdi da je Q8 u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 5,4 s, pre nego što dostigne elektronski limitiranih 250 km/h.

Na papiru, automobil prosečno trošu 2,3 l/100 km.
Elektromotor struju dobija iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17,9 kWh, zahvaljujući kojoj Audi Q8 može da se vozi isključivo pomoću električne energije i da na taj način pređe i do 60 km, pre nego što se baterija isprazni. Ukupna autonomija u vožnji, zajedno sa aktiviranim benzinskim motorom, iznosi oko 1.000 km.

Na punjaču od 7,2 kW, bateriju je moguće u potpunosti dopuniti za 2,5 h.
Iako je reč o konceptu, Audi planira serijsku verziju već za 2018, koja će se pridružiti sestrinskim top SUV modelima iz VW grupe, kao što su Bentley Bentayga, Porsche Cayenne i najavljeni Lamborghini Urus. Tada ćemo saznati i koliko će elemenata produkcijsko vozilo preuzeti od konceptnog Q8.

Pogledajte promotivni video Audija Q8:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: