Da li i vaš Opel u sebi krije "ajkulu"? (FOTO)

Dizajneri automobila imaju običaj da u novim modelima koje oblikuju "sakriju" neki vizuelni detalj, bez posebne funkcije, kao iznenađenje za buduće kupce.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

09:05

Da li i vaš Opel u sebi krije
Ajkulica u Opel Corsi

U većini Opelovih vozila, to je mala stilizovana ajkula.

Ako se primetili neku od ovih "ajkulica" na svom automobilu, verovatno ste se zapitali zašto su dizajneri odabrali baš nju i da li iza toga stoji neka skrivena simbolika i smišljena strategija?
...u Astri
Odgovor je da se "ajkula" u Opelovim vozilima našla sasvim slučajno, bez neke posebne namere.

Priča o ovom skrivenom detalju započela je 2004. godine, kada je jedan od dizajnera enterijera radio na oblikovanju bočnih stranica pregrade za rukavice u modelu Corsa.

Dok je rutinski dizajnirao jedan prilično dosadan detalj na automobilu, koji se vidi tek kada je pregrada otvorena, i to samo iz određenog ugla, njegov sinčić mu je predložio da tu nacrta malu ajkulu.
...i u Adamu
Dizajner je crtež kasnije pokazao šefovima kojima se ideja svidela, i tako je "ajkulica" završila u produkcijskoj Opel Corsi.

Nekolio godina kasnije, drugi dizajner "sakrio" je tri "ajkule" u Opel Zafiru, a zatim se ova riba našla i u modelima Adam, Astra i Insignia.

U međuvremenu, vlasnik marke Opel, General Motors, prodao je 2017. ovaj auto-brend francuskoj PSA grupaciji, a tradicija je nastavljena.

"Ajkulice" se mogu naći i na najnovijim modelima nemačkog proizvođača, među kojima su Crossland X i Grandland X.
Karim Giordimaina i 'ajkulica' u modelu Crossland X
Šef dizajnerskog tima zaduženog za enterijer Opelovog vozila, Karim Giordimaina, objašnjava da uvek podstiče kolege da tu i tamo ubace poneku "ajkulu", kao simpatičan detalj koji unosi potrebnu dozu zabave u pristup dizajnerskom poslu.

On kaže da su prilikom promocije novih modela, novinari počeli da ga ispituju gde se u njima kriju "ajkule".

Da li ste pronašli neku od ovih "ajkulica" u svom Opelu?
Opel Crossland X
Opel Adam
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: