Automobili

Petak, 07.09.2018.

17:00

Električni automobili iskoriste 80% energije, "obični" maksimalno 30%

Jedna od prednosti automobila sa električnim pogonom u odnosu na one koji imaju konvencionalne motore jeste znatno veća energetska efikasnost.

Izvor: B92

Električni automobili iskoriste 80% energije,

Američka Kancelarija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije objavila je studiju koja pokazuje koliko električna vozila imaju bolju iskorišćenost utrošene energije u poređenju sa danas vladajućim automobilima koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

U studiji se navodi da je energetska efikasnost čisto električnih automobila 77-82%, odnosno da se toliko procent uložene energije iskoristi za kretanje vozila.

U ovaj podatak uračunat je i gubitak električne energije priliko punjenja baterija od 16%.
Iskorišæenost energije u elektriènim automobilima
Ovako visok procenat iskorišćenosti električnog pogonskog sistema postignut je između ostalog i zahvaljujući regenerativnom kočenju, odnosno povraćaju dela izgubljenje energije u baterije.

U istraživanju se navodi da čak i bez sistem za regenerativno kočenje, električni automobili na put prenesu 60-65% utrošene energije. Efikasnost automobila sa motorima SUS očekivano je manja, a izračunato je da se veći deo utrošene energije ako vozite auto na benzin ili na dizel – izgubi.

U studiji se navodi da automobili koji za pogon koriste benzinske ili dizel motore iskoriste svega 12-30% utrošene energije, što znači da su daleko manje energetski efikasni.
Gubici automobila sa kovencionalnim pogonom SUS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: