Fordovi farovi koji paze na pešake

Robotizovani "pametni" automobili su gotovo tu, iza ugla, a neke od tehnologija koje će se primanjivati u budućnosti uskoro stižu u produkcijske modele.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2015.

11:00

Default images
Screenshot

Među njima su i "pametni" farovi kompanije Ford koji imaju mogućnost da otkriju i prepoznaju pešake (ili veće životinje) koji se noću i u uslovima slabije vidljivosti kreću pored puta.

Kada uoči pešaka, far automatski usmerava svetlosni snop ka njemu kako bi ga osvetlio i učinio vidljivim za vozača: Sistem koji je razvijen u Forodvom istraživačkom centru u Nemačkoj koristi infracrvenu kameru kako bi u mraku detektovao pešaka.

Kada uoči kretanje osobe pored puta, sistem upozorava vozača i aktivira jedan od dva dodatna fara koji se nalaze ispod glavnih svetlosnih grupa i usmerava svetlosni snop na pešaka.
Screenshot
Ova tehnologija koristi se i da upozori vozača na razne prepreke koje se mogu naći na putu, kao i na oštre krivine.

Ford je saopštio da trenutno razvija prototip ovog sistema koji bi uskoro mogao naći i praktičnu primenu u modelima tog proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: