Trka Deda Mrazeva ponovo na Paliću

Posle prošlogodišnje pauze, Palić će sledećeg vikenda, 4. i 5. decembra, ponovo biti domaćin Zimskog festivala tradicija i Trke Deda Mrazeva.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

14:05

Trka Deda Mrazeva ponovo na Paliću
Foto: Depositphotos/miroslav110

Kako je najavila Hargita Erči, manifestacije koje tradicionalno okupljaju veliki broj posetilaca ponovo će se održati na radost Subotičana svih generacija, preenosi Subotica.com.

"Na parkingu kod Male gostione biće međunarodno takmičenje u pravljenju čvaraka, kao i Zimski festival tradicija, a Trka Deda Mrazeva nije namenjena samo sportistima, već svim građanima koji žele da se rekreiraju i druže. Obe manifestacije čuvaju tradiciju i doprinose turističkoj promociji Palića", rekla je Erčijeva.

Ovo su najlepše zimske manifestacije koje sa saradnicima organizuje preduzeće "Park Palić".

"Trka je namenjena svim generacijama koje žele da osete duh praznika i raduju se dolasku Deda Mraza, a ova manifestacija nam je posebno draga, jer tokom zimskog perioda privlačimo turiste na Palić. Start je ispred Velike terase, predviđeno je da se trči ili šeta po kružnoj stazi dugoj 1.500 metara, koja će biti jasno obeležena", najavila je Valerija Denč, direktorka "Park Palića". "Svaki učesnik će po završetku trke moći da se ugreje čajem i hlebom sa mašću, koje će pripremiti članovi Mesne zajednice Palić. Jedini uslov za učešće je kapa ili kostim Deda Mraza."

Po rečima Elvire Janoši, predsednice Ultramaratonskog kluba "Paligo Palić", očekuje se oko 3.000 učesnika Trke Deda Mrazeva.

"Trka nije takmičarskog karaktera, ali će svi na cilju dobiti medalje od 'pravog' Deda Mraza. Takođe, nagradićemo najlepši kostim, kao i najstarijeg i najmlađeg učesnika", dodala je Janošijeva.

Zimski festival tradicija održaće se u postavljenom šatoru, gde će biti izloženi gastronomski specijaliteti, rukotvorine i ukrasi. Ispred šatora biće organizovano i takmičenje u pravljenju čvaraka.

"Za sada nam se za izložbu lokalnih proizvoda prijavilo 38 učesnika, a za takmičenje u pravljenju čvaraka, 15 petočlanih ekipa. Izlagači su iz cele Bačke i predstaviće nam široku lepezu proizvoda", najavila je Čila Fontanji iz Udruženja "Ludašpusta". "Svim takmičarima u pravljenju čvaraka obezbeđeno je 10 kilograma sirove slanine, a po potrebi može i više, samo treba da prijave. Naravno, slanina je kontrolisanog porekla. Ove godine planiramo i druga takmičenja, koja će dočarati atmosferu nekadašnjeg svinjokolja."

Ovogodišnja Trka Deda Mrazeva imaće humanitarni karakter, te će se pod sloganom "Budi i ti Deda Mraz" organizovati skupljanje slatkiša za paketiće namenjene deci koja su korisnici Narodne kuhinje.

"Zahvaljujući tome će i 230 dece korisnika Narodne kuhinje osetiti čari novogodišnjih praznika. U okviru nadmetanja organizovali smo i Trku za srećnije detinjstvo, u kojoj će učestvovati oko 300 dece iz pet osnovnih i jedne srednje škole, a "Subotica-trans" je obezbedio prevoz za njih", kazao je Zoran Molnar iz Crvevnog krsta Subotice, podsećajući da je 5. decembar Međunarodni dan volontera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: