Leskovac - Kultura - B92 Lokal

Le Saks festival: Nadmetanje mladih saksofonista iz cele Srbije

U utorak, 22. juna 2021. godine, sa početkom od 19,30 časova održaće se drugo druženje instrumentalista narodne muzike na saksofonu uz zvuke starijih i mladih majstora na ovom instrumentu.

Izvor: stav.life Leskovac
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Očekuje se kvalitetan revijalni nastup poznatih saksofonista grada Leskovca, a pored revijalnog dela, po prvi put se organizuje takmičenje za mlade saksofoniste iz cele Srbije do 18 godina starosti.

Takmičenje će pratiti stručni žiri u sastavu Bratislav Đorđević–Backo, Dimitrijević Rade–Raca,iz Leskovca, kao saksofonisti sa preko 40 godina iskustva i Ristić Predrag, profesor muzike u srednjoj muzičkoj školi “Stanislav Binički” u Leskovcu, prenosi stav.life.

Celovečernji program i nastup saksofonista u revijalnom i takmičarskom delu programa pratiće renomirani leskovački orkestar “Južnjaci” iz Leskovca.

Izumitelj saksofona, belgijski proizvođač instrumenata Adolf Saks, još davne 1842. godine, osmislio je i dizajnirao sasvim novi drveni duvački instrument koji je po njemu i dobio naziv. Dve godine nakon što je osmišljen i izgrađen, saksofon je zvanično i odobren od strane kompozitora Hektora Berlioza. U periodu od 1842. do 1846. godine, Adolf Saks je osmislio čitav asortiman saksofona koji su i danas u upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.