Leskovac - Društvo - B92 Lokal

Očišćeno preko 550 lokacija i deponovano 6.000 tona otpada

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca, u saradnji sa JKP "Komunalac", preduzećem "PWW" i Odeljenjem komunalne policije, već osam godina aktivno učestvuje u sprovođenju akcije čišćenja tzv. "divljih" deponija sa teritorije grada Leskovca.

Izvor: B92.net Leskovac
Podeli
Foto: Shutterstock/Dmitry Naumov
Foto: Shutterstock/Dmitry Naumov

O svemu su građani redovno bili obaveštavani putem zvanične prezentacije grada Leskovca i medija.

Do sada je očišćeno preko 550 lokacija i deponovano 6.000 tona otpada sa tih lokacija, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Ova akcija se kontinuirano sprovodi od 2013. godine kako bi se očistile tzv. "divlje" deponije, koje se stvaraju nekontrolisanim i nepropisnim odlaganjem otpada.

U cilju podizanja nivoa ekološke svesti građana, na mestima sa kojih su uklonjene "divlje" deponije postavljene su table, vidno uočljive, o zabrani bacanja smeća sa kaznenim odredbama za nepoštovanje zakonskih odredaba za upravljanje otpadom. Naime, odredbama Odluke o održavanju čistoće na teritoriji grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 12/18) predviđene su novčane kazne po pitanju nenamenskog korišćenja posuda za sakupljanje otpada i odlaganja otpada na mestima koja nisu određena kao registrovane komunalne deponije, te time stvaranja tzv "divljih deponija". Za učinjene prekršaje propisane su novčane kazne.

Međutim, i pored napora svih nadležnih organa i organizacija grada Leskovca, da se očiste i trajno uklone "divlje" deponije, one se na istim lokacijama iznova i iznova stavaraju, a ponekad dolazi do njihovog samozapaljivanja, što predstavlja opasnost po ljude i životnu sredinu.

Ovim putem Grad Leskovac apeluje na sve građane da ostavljaju otpad na mesta predviđena za odlaganje otpada, da prijave komunalnoj policiji i inspekciji nesavesne pojedince koji bacaju otpad, kako bi sprečili nastajanje tzv. "divljih" deponija.

U narednom periodu, i pored brojnih obaveza, Komunalna policija će pojačati aktivnosti na sprečavanju stvaranja "divljih" deponija i na kažnjavanju pravnih i fizičkih lica koja nepropisno odlažu otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.