Utorak, 28.11.2023.

12:11

Vaučeri od 6.000 dinara za svu beogradsku decu: Sve što treba da znate o njihovom korišćenju

Ove godine, Beogradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu planira dodelu 380.000 vaučera u vrednosti od po 6.000 dinara.

Izvor: B92.net

Vaučeri od 6.000 dinara za svu beogradsku decu: Sve što treba da znate o njihovom korišćenju
Foto: Shutterstock/Nomad_Soul

Ovi vaučeri namenjeni su za nabavku zimske i letnje odeće, obuće, sportske opreme, rekvizita za rekreaciju i zabavu, školskog materijala, proizvoda za bebe i igračaka, a koristiće se za podršku deci uzrasta od 0 do 19 godina.

Kupone će, dakle, kao i prošle godine, dobiti sva prestonička deca, od novorođenčadi do maturanata srednje škole i svi zaposleni u obrazovnim ustanovama na teritoriji glavnog grada.

Ko ima pravo na vaučere?

Foto: Beoinfo
Pravo na vaučere imaju deca pomenutog uzrasta koja nisu obuhvaćena vaspitno-obrazovnim programom, a čiji jedan od roditelja ili staratelja ima prebivalište ili stalno boravište na teritoriji Beograda. Takođe, vaučere mogu koristiti i deca koja pohađaju predškolske ustanove (jaslice, vrtići, pripremni predškolski program), kao i učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu, bez obzira na osnivača škole.

Pravo na vaučere takođe imaju zaposleni i radno angažovani u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Beograda, nezavisno od toga ko je osnivač ustanove. Osim toga, zaposleni i radno angažovani u Centru dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda, kao i zaposleni i radno angažovani u Bebi servisu Beograd, takođe će imati pravo na vaučere.

Roditelji čija deca ne idu u vrtić moći će svoj vaučer da podignu u opštinama u kojima žive. Biće potrebno da dođu sa zdravstvenom knjižicom deteta i preuzmu vaučer.

Ove godine je povećan asortiman robe koju će deca i roditelji moći da podignu u više od 100 prodavnica, a uvedena je mogućnost kupovine bebi opreme i igračaka.

"Ovaj vaučer za nekog ko ima troje dece, pa i ako na primer, majka radi u obrazovnom sektoru znači 24 hiljade dinara od Grada Beograda što mislim da nije beznačajno", kazao je Šapić.

Šapić je dodao da je prošle godine iskorišćenost vaučera bila preko 90 odsto, što pokazuje koliko je ova mera važna, te da je zbog toga izuzetno ponosan.

Gde mogu da se iskoriste?

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu zaključio je ugovor sa kompanijama u čijim će objektima važiti vaučeri, uz koje će moći da se kupuje od decembra do 1. marta 2024. godine i moći će da se iskoriste za kupovinu kompletnog asortimana u maloprodajnim objektima izabranog ponuđača/isporučioca i to za kupovinu proizvoda koji su na trenutnim aktuelnim akcijama u maloprodajnim objektima, kao i na onlajn sajtovima. Ukupna vrednost ugovora je 2,28 milijardi dinara, što je oko 19,5 miliona evra.

Kako se navodi u odluci o dodeli, ove godine će poklon vaučeri moći da se iskoriste u objektima kompanija Planeta Sport, Dexy Co Kids, Sport Vision, N Sport i Trendmaker.

Procedura za decu koja ne idu u vrtić

Roditelji čija deca ne idu u vrtić moći će svoj vaučer da podignu u svojim opštinama. Potrebno će biti da dođu sa zdravstvenom knjižicom deteta i preuzmu vaučer.

Do kada važe vaučeri?

Vaučeri će važiti od 28. novembra 2023. godine do 1. marta 2024. godine i moći će da se iskoriste za kupovinu kompletnog asortimana u maloprodajnim objektima izabranog ponuđača/isporučioca i to za kupovinu proizvoda koji su na trenutnim aktuelnim akcijama u maloprodajnim objektima, kao i na onlajn sajtovima.

Korisnik može za vreme važenja vaučera, da iznos vaučera sukcesivno troši, a može i da obavi doplatu drugim sredstvima plaćanja u slučaju da ukupan račun bude veći od vrednosti vaučera.

"Od momenta kada roditelj dođe u posed vaučera može da ide u svaku radnju u kojoj važi, a vaučer ne mora biti potrošen u jednoj radnji", rekao je Šapić.

Koliko će vaučera biti podeljeno?

Oko 380.000 dece iz Beograda dobiće vaučer. Prošle godine iskorišćenost vaučera, kako je rekao Šapić, bila je preko 90 odsto.

Šapić je rekao i da od onog momenta kada vaučere dostavi školi ili vrtiću, Grad više nema uvid u dinamiku kojom ih oni prosleđuju deci, odnosno zaposlenima.

"Ipak, prošlogodišnja praksa je pokazala da su svi taj posao obavili veoma brzo, za nekoliko dana. Verujem da će tako biti i ovog puta. Vaučeri će moći da se iskoriste od 28. novembra do 1. marta. Prošle godine je najviše iskorišćeno u decembru, drugi period po učestalosti bio je desetak dana pre isteka roka. Verujem da će ovo ljudima značiti", rekao je Šapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: