Beograd - Društvo - B92 Lokal

Protest za prava životinja ispred Uprave za veterinu u Beogradu

Predstavnici Udruženja za zaštitu prava životinja, kao i mnogi ljubitelji životinja iz cele Srbije, protestovali su ispred Uprave za veterinu na Novom Beogradu, nezadovoljni jer se, tvrde tvrde, ne sprovodi Zakon o dobrobiti životinja.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Irina Kozorog
Ilustracija: Shutterstock/Irina Kozorog

Osnovni zahtev nezadovoljnih ljubitelja životinja je da se svi psi sa ulice vakcinišu, čipuju, sterilišu i vrate u svoja staništa.

Ovaj miran skup, koji je počeo nešto posle 14 časova, podržalo je više od 80 udruženja iz cele Srbije, a njihovi predstavnici dogovarali su se o predlozima i zahtevima koji će biti predstavljeni na sastanku 5. jula u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa državnim sekretarom Bobanom Kostićem.

Sastanak sa državnim sekretarom zakazan je za utorak u 13 časova.

Prema rečima jednog od organizatora skupa Ivana R. Ivanovića, nakon što psi stignu u prihvatne centre, većini se gubi svaki trag.

On smatra da bi se vakcinacijom sprečilo neželjeno razmnožavanje životinja, dok bi se ugradnjom čipova znalo poreklo pasa i njihovih nekadašnjih vlasnika, koji su ih pustilinna ulice.

Takođe, sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja, objasnio je Ivanović, sprečilo bi se da neodgovorni uzgajivači odbacuju novorođene mladunce na ulice i za to krivično delo snosili odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.