Prete li poplave Beogradu? "Nalazimo se u nestabilnom periodu"

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, izjavio je danas da nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna, ali da se o malim rekama u regionu Zapadne Srbije mora voditi računa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.05.2023.

12:57

Prete li poplave Beogradu?
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/bs

Vladiković je za Tanjug objasnio da u Beogradu postoje samo niže tačke zbog konfiguracije zemljišta, kod Kule Nebojša i Marine Dorćol, ali da tu trenutno nema poplave i niko nije ugrožen.

On je rekao da su Novi Sad i Smederevo u redovnoj odbrani od poplava.

Prema navodima Vladikovića, RHMZ je od juče dao upozorenje za male vodotoke na teritoriji Zapadne Srbije, koji se odnosi na reke Jadar, Kolubaru, Tamnavu, Ub, Skrapež i Ljuboviđa.

"Tamo su česte padavine koje će se ponoviti danas na tom lokalitetu, kao i narednih dana. Vrlo je nestabilno i nema jakog strujanja vode. Tu postoji mogućnost prevazilaženja upozoravajućih nivoa. RMHZ je u stalnom kontaktu sa javnim preduzećima iz tog kraja", naveo je Vladiković.

Hidrolog je istakao da su velike reke pod kontrolom, ali da se o malim rekama mora voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana.

On je kazao da su ekipe su na terenu sa mehanizacijomda, a da period maja i juna nestabilan po pitanju padavina.

"Nestabilnost je predviđena do 2. juna. Od 5. juna bi ponovo moglo doći do nestabilnosti. Nalazimo se u nestabilnom periodu i mora se voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana", zaključio je Vladiković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: