Žute minđuše i sloboda za kuce

U Prihvatilištu za životinje u Jagodini, otvorenom u septembru 2012. godine, u toku je sprovođenje programa "uhvati, steriliši i vrati", kroz koji je od polovine februara prošlo oko 60 pasa, od kojih je većina, sa "žutom minđušom" u uhu, vraćena na ulicu.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

14:11

Default images

Reč je o sprovođenju programa kontrole i smanjenja ulične populacije pasa u gradu, rečeno je novinarima u Veterinarskoj stanici u Jagodini koja obavlja sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje pasa u prihvatilištu.

Čipovanje i vakcinacija po psu "košta" 1.400 dinara, a sterilizacija, "u zavisnosti od težine", oko 28 evra, a troškove snoši lokalna samouprava.

Jedna od tačaka ovog programa je i primena CNR (catch-neuter-return) metode, uhvati, steriliši i vrati, i psi koje građani vide na ulicama Jagodine sa žutim markicama u uhu, prošli su ovu metodu, odnosno vakcinisani su protiv besnila, čipovani i sterilisani, objašnjavaju veterinari.

Predsednica Udruženja za zaštitu životinja "Agros" Inda Marjanović, koja je sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem - Palmom otvorila prihvatilište, istakla je da je plan da se isti postupak primeni i kod životinja koje građani čuvaju i hrane po parkovima ispred stambenih zgrada. Ona je ocenila da Jagodinci "veoma teško udomljavaju napuštene životinje" i napomenula da "radije daju po nekoliko stotina evra kako bi kupili štene, nego da udome štene iz prihvatilišta".

Marjanović je istakla da je Prihvatilište u Jagodini, "dobro, nemamo primedbe na uslove za smeštaj životinja, a ni na rad osoblja".

Prihvatilište za životinje u Jagodini je kapaciteta 200 životinja, prostire se na oko pola hektara i izgrađeno je po evropskim standardima i propisima. Ispunjava stroge ekološke i veterinarske zahteve. Ima podno grejanje, klima uređaje, veoma dobro opremljenu Veterinarsku ambulantu.

Izgradnja Prihvatilišta je "koštala" 12 miliona dinara. Skupština grada je u aprilu 2013. godin donela i "Strategiju o zaštiti životinja" čiji je autor veterinar Vladimir Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: