Kultura

Ponedeljak, 16.10.2023.

11:53

Koja vam se nova srpska reč najviše dopada? ANKETA

Sajt Mala biblioteka iz Londona je organizovao takmičenje za najlepšu novu srpsku reč na kom je pobedila zamena za tuđicu "depresija" - "duhoklonuće".

Izvor: B92

Koja vam se nova srpska reč najviše dopada? ANKETA
Foto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Destočlani žiri je odredio "duhoklonuće" kao novu najlepšu reč srpskog jezika, a nju je poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč "prohujak", koju je predložila Maša Antonijević iz Jagodine, a treća najlepša nova srpska reč je "prikačica" koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda.

Sudeći po komentarima, mnogi nisu oduševljeni izborom pobedničke reči, te smatraju da "duhoklonuće" nije u duhu srpskog jezika.

U anketi ispod glasajte za jednu od tri reči koje su se našle u najužem izboru, koja je najlepša po vašem mišljenju? Podsetimo, takmičenje je počelo u maju ove godine i trajalo je do 15. septembra, a može da učestvuje svako ko želi, tako što će poslati svoj predlog. Organizatori su tokom trajanja takmičenja rekli da predlozi pristižu iz cele bivše Jugoslavije, naravno, najviše iz Srbije, potom Republike Srpske i Crne Gore. Iz sveta su stizali predlozi iz više evropskih zemalja – Britanije, Nemačke, Švajcarske, potom iz Kanade, SAD i Australije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

12 h

Podeli: