Princ Karađorđević u Parizu izlaže fotografije srpske crkve: "Pravoslavlje je u krizi" FOTO

Princ Mihajlo Karađorđević je fotograf kome je uspelo da, nakon fotografija zidina Kalemegdana, koje je izlagao u Južnoj Koreji, Evropi donese fantastične prikaze srpske crkve na Oplencu, koje upravo izlaže u Parizu. Kako sam kaže, crkva Svetog Đorđa koja je deo Zadužbine Karađorđevića ga je oduvek impresionirala, a uz veliku pomoć ambasadorke Srbije u Francuskoj, Nataše Marić, uspeo je deo snažnog utiska da prenese i na Parižane.

Kultura

Izvor: Milana Petkoviæ

Utorak, 29.11.2022.

14:06

Princ Karađorđević u Parizu izlaže fotografije srpske crkve:
Foto: David Niviere

Mihajlo Karađorđević je za b92.net ispričao koliko ga inspiriše srpsko poreklo i istorijsko nasleđe njegove porodice, kao i na koje se sve načine trudi da Srbiju približi svetu.

"Moje ime je Mihajlo Karađorđević. Kraljevski mauzolej na Oplencu, je pravoslavni verski objekat u kome se nalazi nekropola dinastije Karađorđević, moje porodice. 1915. godine, za vreme okupacije Srbije od strane Austrougarske, crkva je opljačkana, a kraljevske grobnice mojih predaka oskrnavljene pod izgovorom da su važni dosijei mogli biti sakriveni. Ova priča me je veoma impresionirala kada sam bio dete. Ovo su jedne od prvih fotografija koje sam uradio nakon mog povratka fotografisanju. Zbog toga ih predstavljam. To su radovi koji dobro prolaze kod selekcionih komisija, likovnih kritičara i kustosa. U Parizu su trenutno, bile su u oktobru u Palati Kadaval u Evori u Portugalu, a u septembru u Koreji", priča nam naš sagovornik.

"Ukazala mi se fotografija crkve sa srpskim grbom"

Foto: Mihajlo Karaðorðeviæ
Princ Karađorđević je priznao da je pri samom ulasku u crkvu, osetio na koji način želi da stvori fotografiju, koju će kasnije prikazati svetu na brojnim izložbama.

"Kao tinejdžer voleo sam fotografiju. Mogao sam da posvetim svoj život tome, ali moja strast je bila preusmerena ka studiranju i nastavljanju karijere u međunarodnim finansijama. Fotografisanjem sam nastavio da se bavim sa 50 godina, tokom putovanja sa porodicom. Nisam birao destinaciju, niti crkvu u koju sam tada otišao. I tako, ušavši tamo kao odrasla osoba, fotografija mi se ukazala uklopljena sa ovim dvoglavim orlom", rekao je Mihajlo Karađorđević.

Zanimalo nas je da nam malo detaljnije objasni šta ga je tačno povezalo sa srpskim grbom i otkud ideja da se baš on nađe na jednoj od fotografija.

"Heraldiku sam cenio od detinjstva. Po celoj kući bili su grbovi. Sa kustosom Žilom Bastijanelijem kreirali smo ciklus "Teritorije i grbovi" koji u istoj slici kombinuje pejzaž i njegov grb. Izgledaju reflektovane na fotografiji, kao ogledalo. Drugim rečima, teritorija u svetlu geometrijskog i amblematskog jezika njenog grba. Grbovi su, treba zapamtiti, bili identifikacioni sistem još od vremena kada prepoznavanje nije išlo kroz pisanje. Njihovi savremenici su emotikoni, smajliji, jednostavni i univerzalni geometrijski simboli, sposobni da trenutno prevedu beskonačnost govora, ideja, osećanja...

Dvoglavi orao je, na primer, posebno čest heraldički simbol u slovenskim zemljama. Srpska dinastija Nemanjića usvojila je simbol Paleologa (poslednje dinastije koja je vladala Vizantijskim carstvom) kao znak privrženosti pravoslavlju i simbol saveza Srba i Grka. Kod Srba dvoglavi orao simbolizuje carstvo Božije i carstvo zemaljsko. Dvoglavi orao je deo zastave Srbije. Srbi jedini koriste belog dvoglavog orla, zbog čega ga reprodukujem u odrazu", objašnjava Mihajlo Karađorđević.
Foto: David Niviere
Mihajlo Karađorđević je vrlo zadovoljan kritikama i reakcijama koje dobija na svoje fotografije nastale u Srbiji.

"Ove radove sam predstavio na zlatnom ogledalu, prošlog septembra, tokom Kiaf/Frieze Seoul, najvećeg sajma savremene umetnosti u Aziji 2022. Značenje zlatne boje varira u zavisnosti od kulture. Najčešće viđena kao simbol bogatstva, takođe je povezana sa dubljim simbolima duhovnosti - posebno u učenjima budizma, koja preovladavaju u Južnoj Koreji.

Zlato predstavlja buđenje svesti, simbolizuje duhovnost, sreću i dobro zdravlje. Protestantizam je druga religija u zemlji. Čuo sam da se moje delo "Crkva Svetog Đorđa, Aigle Bicephale" može posmatrati prema njihovoj definiciji: 'Izrazite sa sigurnošću, obećajte silom da je nešto istina, da nešto postoji'", objašnjava Karađorđević.

"Pravoslavlje je u krizi"

Foto: David Niviere / princ Mihajlo Karaðorðeviæ sa princezom Helenom Karaðorðeviæ i majkom Marijom Piom de Bourbon Parme
Naš sagovornik je objasnio zašto smatra da je Pravoslavlje trenutno u krizi.

"Pravoslavlje danas prolazi kroz krizu, o čijoj geopolitičkoj važnosti možemo naslutiti dok se borimo da ga dešifrujemo. Da bi se razumela trenutna situacija Pravoslavlja, potrebno je razumeti kako Pravoslavna crkva sebe teološki shvata, kako predstavlja jaz između svojih konstitutivnih principa i svojih istorijskih peripetija, kako odgovara na jedinstveni način verske sekularizacije i političke polarizacije koja je specifična za pravoslavne svetove. Previdi ili poricanja koji su nas toliko zaslepili deo su malo poznate istorije velike Evrope, istorije duge više od hiljadu godina, koju određuju pre svega verske kulture", priča nam on.
Foto: David Niviere / princ Mihajlo Karaðorðeviæ sa ambasadorkom Srbije u Francuskoj, Natašom Mariæ
Princ Mihajlo Karađorđević nam je za kraj razgovora otkrio i da li planira da fotografije crkve Svetog Đorđa izloži još negde nakon Pariza.

"U Parizu sam do 17. decembra, u galeriji Euni An, 89 avenija Daumesnil. Želim da svojim pariskim prijateljima dam vremena da dođu i posete izložbu. Imam tri izložbe u pripremi 2023. godine u Beogradu, Monaku i Saudijskoj Arabiji. Od 2. septembra 2002. godine sam učestvovao na dva sajma umetnosti u Koreji i Singapuru, foto festivalu u Seulu, ličnoj izložbi u Portugalu i još jednom u Parizu", za kraj nam je otkrio princ Karađorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: