"Rosi fest" od 24. januara do 2. februara u Beogradu

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest 2021" održaće se od 24. januara do 2. februara u Beogradu, u skladu sa preporukama Vlade Srbije radi suzbijanja pandemije kovida 19, saopštili su organizatori.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/jjspring
Ilustracija/Foto: Depositphotos/jjspring

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva "Rosi festa" skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren 24. januara predstavom za decu "Bastijen i Bastijena" na sceni Raša Plaović.

Posle završetka predstave, sve mališane očekuje poklon iznenađenje od prijatelja festivala.

U okviru edukativnog programa "Rosi festa", čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se održavati u prostorijama "Rosi festa" na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko kanala festivala 26. januara na Jutjubu.

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore "Portreti i sećanja" publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog kanala na Jutjub.

Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu - dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Ðorđeviću (Srbija) za kompoziciju "21. oktobar" i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju „My father''s death“.

Tema konkursa za kompozitore, "Portreti i sećanja", odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini radi očuvanja sećanja na žrtve Holokausta.

Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Na završnoj večeri festivala 2. februara, biće izvedena opera "Karmen, jedna tragedija" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Produkcija "Rosi festa" stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe - pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu