Goran Bogdan: ''Nisam želeo sam da prisustvujem na festivalu u Veneciji'' VIDEO

Film ''Oaza'' osvojio je nagradu za najbolji evropski film u selekciji Dani autora na festivalu u Veneciji. Zbog korone ekipa filma nije prisustvovala premijeri. Zašto je ekipi bosanskog filma "Kvo vadis" bio odobren dolazak u Veneciju bez obzira na to što je na listi zemalja koje koje su na "crnoj" listi zbog kovida 19?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Producentkinja filma Marija Stojanović za Jutro TV Prve da, ukoliko je tako odlučeno, da je tako moralo da bude, ali nije mogla da sakrije i vrstu razočaranja što ekipa filma nije bila prisutna na festivalu.

''Mi smo svakako bili nesrećni što nismo tamo, stvarali smo taj film pet godina i bilo nam je jako važno da budemo u dodiru sa publikom i da fizički osetimo emociju koju taj film proizvodi, a druga stvar je da smo dali film na poverenje festivalu koji bi trebalo da nas ugosti, a to znači da i ta zemlja treba da podigne svest da gosti treba da dođu, ali smatram da je neumesno komentarisati dalje od toga jer je situacija ipak vezana za zdravlje."

U filmu Oaza glume štićenici Doma za decu i mlade "Sremčica", koji su kroz višegodišnji proces kastinga i radionica učili da glume i spremali svoje uloge, a reditelj Ivan Ikić napominje da je njihov uspeh veći time što u filmu nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Pored štićenika Doma "Sremčica", u filmu igraju još i slovenačka glumica Maruša Majer, miljenik regionalne publike Goran Bogdan i sjajna Draginja Voganjac.

Goran Bogdan kaže da je on sam mogao da prisustvuje kao građanin Hrvatske, ali nije želeo sam da bude tamo bez ostatka ekipe.

''Meni je bitno da je film bio tamo i da je pobedio, ne bih ulazio dublje u tu temu. Istog dana, tačnije 3. septembra film ''Otac'' je bio na Pulskom festivalu, pa sam odlučio da ostanem u Puli, gde smo dobili dve nagrade.’’

Svetski mediji su nakon premijere prošle nedelje pohvalili autentičnost i osećajnost filma Oaza nazvavši ga "remek-delom ljudske opservacije".

Očekuje se da film "Oaza" pred domaću publiku stigne kasnije u toku jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu