Danas sahrana Arete Frenklin

Koncert na kome je odata počast neverovatnoj karijeri pevačice Arete Frenklin održan je sinoć pred hiljadama njenih obožavatelja u Detroitu uoči današnje komemoracije i sahrane kraljice soula.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Više od 40 umetnika izašlo je sinoć na scenu da interpretiraju najpoznatije numere legendarne američke pevačice koja je umrla u 77. godini, 16. avgusta, od raka pankreasa.

Detroit, grad koji je Areta Franklin volela, takođe je i grad u kome se nalazi poznata kompanija za snimanje Motaun (Motown). Besplatne karte nestale su za nekoliko minuta za koncert na otvorenom u Park amfiteatru, krugu sa oko 5.000 mesta, u kome je i sama Areta nastupala.

Nastupali su, između ostalih, For Tops, Di Di Bridžvoter i Endži Stoun, a na kraju su svi izvođaći otpevali: "Say a Little Prayer" i "Respect".

Koncertom je zavšeno tri dana tokom kojih je hiljade obožavatelja prošlo pored njenog odra u muzeju Čarls Rajt posvećenom istoriji američkih crnaca, u utorak i sredu, i zatim juče u baptističkoj crkvi Nju Betel.

Na jednom od zidova crkve napisane su reči Kraljica i Areta zlatnim i srebrnim balonima. Komemoracija i služba biće održani danas za poslednji oproštaj od Arete Frenklin u hramu Grejter grejs u Detroitu na kraju višednevnih događaja i koncerata održanih u njenu čast.

Foto: Getty
Foto: Getty

Današnja služba će, kako se očekuje, trajati oko šest sati. Među najavljenim govornicima su bivši predsednik SAD Bil Klinton, sveštenik Džesi Džekson i Smoki Robinson. Muzički omaž odaće joj između ostalih Stivi Vonder, Arijana Grande, Dženifer Hadson, Fantejža, Fejt Hil, Širli Sizar, Šaka Kan.

Na ulici ispred hrama biće postavljen niz roze kadilaka kao podsećanje na njenu numeru iz osamdesetih "Freeway to Love" u kojoj se pominje to vozilo. Nesporna kraljica soula Areta Franklin bila je jedan od najvećih američkih glasova i kultna figura u zajednici američkih crnaca.

Ostaće zapamćena kao nezaboravni interpretator numere Respect. Za tu pesmu, koju je komponovao Otis Reding, dobila je 1967. dve prve Gremi nagrade od 18, koliko ih je dobila tokom karijere.

Njen senzualni i moćni glas uticao je na brojne američke dive od Vitni Hjuston do Bijonse preko Maraje Keri i Ališe Kiz. Areta Franklin, koja je rođena na podeljenom Jugu u Memfisu u državi Tenesi takođe je blisko povezana s pokretom za građanska prava.

Pevačica će biti sahranjena danas na groblju Vudlon, gde su sahranjeni njen otac, legendarni sveštenik C.L Frenklin, i aktivistkinja za građanska prava Roza Parks.

strana 1 od 30 idi na stranu