Smrt milion ljudi inspirisala ga je da napiše najpoznatije delo

Na današnji dan pre 126 godina rodio se pisac Džon Ronald Ruel Tolkin. Englez po nacionalnosti, jeziku i vaspitanju i Nemac po poreklu, Tolkin se rodio na teritoriji današnje Južnoafričke Republike.

Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Ovaj briljantni lingvista i profesor široj javnosti je poznatiji kao pisac dela poput trilogije "Gospodara prstenova", "Hobita" i "Silmariliona".

Tolkin je godinama predavao engleski jezik i kulturu na Oksfordu, jezike poput sindarinskog i kvenijskog smišljao je kako bi mu “um ostao britak”, a na izumrlom gotskom jeziku napisao je "BagmÄ“ BlomÄ".

Još kao dete s prijateljima je osnovao klub u kom su krišom pili čaj u školskoj biblioteci i izmišljali jezike i učili esperanto i latinski.

Od sigurne smrti spasila ga je bolest. Kada je 1914. godine Velika Britanija ušla u Prvi svetski rat Tolkin je osramotio rodbinu jer se nije odmah prijavio u vojsku.

“Teško je bilo biti momak velike mašte, ali malo fizičke hrabrosti i snage”, rekao je kasnije.

Međutim Tolkin se kasnije javio u vojsku i poslat je na ratište u Francusku. Tamo je prošao kroz bitku na Somi, bitku s najvećim gubicima u Prvom svetskom ratu.

Poginulo je 415.000 Britanaca, 195.000 Francuza i preko 500.000 Nemaca. Tolkin je tamo izgubio nekoliko prijatelja i jedini iz svog društva tada je izvukao živu glavu. Dobio je groznicu koju prenose vaši, zbog čega se vratio kući gde se skoro godinu dana oporavljao.

Svoja iskustva s ratom, krvlju i smrću pretočio je u svoje pisanje. Močvare u kojima je gazio po leševima prijatelja i neprijatelja postale su crne močvare kroz koje se provlače njegovi junaci, hobiti Frodo i Sem na putu do Mordora, provlačeći se između opasnosti.

Priču "Beren i Lutijen" napisao je kao svojevrsni pokušaj da se izdigne iz crnila rata, a na njegovom grobu i grobu njegove obožavane supruge Edit ispod njihovih imena piše upravo Beren i Lutijen.

“Nije me inspirirao Drugi svetski rat. Već onaj Prvi, zbog kog su do 1918. svi moji prijatelji bili mrtvi”, rekao je jednom prilikom Tolkin.

Foto: Getty
Foto: Getty

Izdržljivost i hrabrost običnog vojnika u rovovima pretočio je u likove naizgled prosečnih hobita koji, na kraju, spašavaju Srednju zemlju u trilogiji "Gospodar prstenova".

Tolkin je tokom Drugog svetskog rata pomagao lingvistima koji su se bavili dešifrovanjem poruka, a o njegovoj mržnji prema ratu često su pričala i njegova deca.

Tolkin je, kažu, uvek govorio da piše iz hobija. Sebe je prvenstveno smatrao lingvistom i ratnim veteranom. Njegov blizak prijatelj, pisac K. S. Luis predložio ga je i za Nobelovu nagradu za književnost, ali to Tolkina nije mnogo interesovalo.

Čak je ponekad i tvrdio da ne razume da njegova dela imaju tako vatrene obožavaoce i da sumnja da iko njegove knjige uopšte razume.

Nakon pedeset godina braka umrla je njegova supruga, a Tolkin je unucima pričao kako će i on uskoro otići jer “Beren ne može bez svoje Lutijen”.

Preminuo je nepune dve godine kasnije. 1973. reditelj Piter Džekson je prema "Hobitu" i "Gospodaru prstenova" snimio šest filmova.

Izvor: Express.hr

Aktuelno

Još jedan koncert JapaLkana u Beogradu!

Zbog velikog interesovanja publike, japanska muzička grupa "JapaLkan" održaće još jedan koncert balkanske muzike "Srpski koncert - voljenoj srpskoj zemlji", u subotu 20.01. od 19h u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica. Karte se bez prethodne rezervacije mogu preuzeti na blagajni UK Rakovica od četvrtka 18.01. do popunjenosti.

Aktuelno četvrtak 18.01. 15:15 Komentara: 1

Paolo Sorentino: Svi moji filmovi su neka vrsta greške

Italijanski reditelj Paolo Sorentino održao je na festivalu "Kustendorf" radionicu za studente i mlade autore, koji su imali mnogo pitanja za slavnog autora o njegovoj poetici, pisanju, vizuelnom aspektu filmova "Velika lepota ", "Mladost ", "Div", "Posledice ljubavi ", ali i o reakcijama na seriju "Mladi papa" i zašto se režiseri danas okreću serijama.

Aktuelno sreda 17.01. 13:48 Komentara: 2

Premijera Šostakovičeve simfonije u Srbiji

Beogradska filharmonija i dirigent Kristijan Mandeal prvi put u svojoj istoriji izvode ogromnu Šostakovičevu IV simfoniju, što je ujedno i premijera ovog dela na domaćoj sceni, u petak 19. januara (Kolarac, 20h). Koncert otvara prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, koji nastupa kao solista pred svojim orkestrom u izvođenju Bokerinijeve kompozicije.

Aktuelno sreda 17.01. 13:10 Komentara: 0
strana 1 od 88 idi na stranu