Smrt milion ljudi inspirisala ga je da napiše najpoznatije delo

Na današnji dan pre 126 godina rodio se pisac Džon Ronald Ruel Tolkin. Englez po nacionalnosti, jeziku i vaspitanju i Nemac po poreklu, Tolkin se rodio na teritoriji današnje Južnoafričke Republike.

Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Ovaj briljantni lingvista i profesor široj javnosti je poznatiji kao pisac dela poput trilogije "Gospodara prstenova", "Hobita" i "Silmariliona".

Tolkin je godinama predavao engleski jezik i kulturu na Oksfordu, jezike poput sindarinskog i kvenijskog smišljao je kako bi mu “um ostao britak”, a na izumrlom gotskom jeziku napisao je "BagmÄ“ BlomÄ".

Još kao dete s prijateljima je osnovao klub u kom su krišom pili čaj u školskoj biblioteci i izmišljali jezike i učili esperanto i latinski.

Od sigurne smrti spasila ga je bolest. Kada je 1914. godine Velika Britanija ušla u Prvi svetski rat Tolkin je osramotio rodbinu jer se nije odmah prijavio u vojsku.

“Teško je bilo biti momak velike mašte, ali malo fizičke hrabrosti i snage”, rekao je kasnije.

Međutim Tolkin se kasnije javio u vojsku i poslat je na ratište u Francusku. Tamo je prošao kroz bitku na Somi, bitku s najvećim gubicima u Prvom svetskom ratu.

Poginulo je 415.000 Britanaca, 195.000 Francuza i preko 500.000 Nemaca. Tolkin je tamo izgubio nekoliko prijatelja i jedini iz svog društva tada je izvukao živu glavu. Dobio je groznicu koju prenose vaši, zbog čega se vratio kući gde se skoro godinu dana oporavljao.

Svoja iskustva s ratom, krvlju i smrću pretočio je u svoje pisanje. Močvare u kojima je gazio po leševima prijatelja i neprijatelja postale su crne močvare kroz koje se provlače njegovi junaci, hobiti Frodo i Sem na putu do Mordora, provlačeći se između opasnosti.

Priču "Beren i Lutijen" napisao je kao svojevrsni pokušaj da se izdigne iz crnila rata, a na njegovom grobu i grobu njegove obožavane supruge Edit ispod njihovih imena piše upravo Beren i Lutijen.

“Nije me inspirirao Drugi svetski rat. Već onaj Prvi, zbog kog su do 1918. svi moji prijatelji bili mrtvi”, rekao je jednom prilikom Tolkin.

Foto: Getty
Foto: Getty

Izdržljivost i hrabrost običnog vojnika u rovovima pretočio je u likove naizgled prosečnih hobita koji, na kraju, spašavaju Srednju zemlju u trilogiji "Gospodar prstenova".

Tolkin je tokom Drugog svetskog rata pomagao lingvistima koji su se bavili dešifrovanjem poruka, a o njegovoj mržnji prema ratu često su pričala i njegova deca.

Tolkin je, kažu, uvek govorio da piše iz hobija. Sebe je prvenstveno smatrao lingvistom i ratnim veteranom. Njegov blizak prijatelj, pisac K. S. Luis predložio ga je i za Nobelovu nagradu za književnost, ali to Tolkina nije mnogo interesovalo.

Čak je ponekad i tvrdio da ne razume da njegova dela imaju tako vatrene obožavaoce i da sumnja da iko njegove knjige uopšte razume.

Nakon pedeset godina braka umrla je njegova supruga, a Tolkin je unucima pričao kako će i on uskoro otići jer “Beren ne može bez svoje Lutijen”.

Preminuo je nepune dve godine kasnije. 1973. reditelj Piter Džekson je prema "Hobitu" i "Gospodaru prstenova" snimio šest filmova.

Izvor: Express.hr

Aktuelno

"Teret" je o ćutnji i tišini koja traje 20 godina

Dugometražni igrani film “Teret” jedini je film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, a njegov autor Ognjen Glavonić ističe da je to film o generaciji naših očeva, ne samo o onome šta su oni ostavili nama, nego i onome šta su oni nasledili od svojih roditelja, film o Jugoslaviji, njenom raspadu i lekcijama koje možemo da naučimo iz toga.

Aktuelno utorak 24.04. 09:20 Komentara: 1

Novi muzički razgovor sa Felcom

Šef-dirigent Gabrijel Felc održaće nove muzičke razgovore u Sali Beogradske filharmonije, u sredu 25. aprila od 14 časova. Ovog puta, Felc će kroz zajedničko sviranje i razgovor predstaviti dvoje violista Tamaru Marinković Tomić i Zorana Miletića.

Aktuelno ponedeljak 23.04. 14:21 Komentara: 0

Počeo festival "Na pola puta"

U Užicu je počeo regionalni književni festival “Na pola puta“ tokom koga će se gimnazijalci iz Užica, Rijeke, Sarajeva, Beograda i Zagreba susresti sa najznačajnijim piscima i delima domaće savremene književnosti, filma i novinarstava.

Aktuelno ponedeljak 23.04. 10:55 Komentara: 0
strana 1 od 117 idi na stranu