Dirigent Adrijan Morar gost u "Travijati"

Na Velikoj sceni u sredu, 13.marta (19.30) biće izvedena Verdijeva "Travijata" pod dirigentskom palicom gosta iz Rumunije Adrijana Morara.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2019.

11:24

Dirigent Adrijan Morar gost u
Foto: Narodno pozorište, arhiva

Prvakinja opere sopran Snežana Savičić Sekulić nastupiće u ulozi pariske kurtizane Violete , Alfreda Žermona, mladića zaljubljenog u nju, tumačiće tenor Dejan Maksimović , dok je lik njegovog oca Žorža Žermona poveren baritonu Ljubodragu Begoviću.

U podeli su i Tatjana Mitić (Anina), Ivana Živadinović (Flora Brevoa), Slobodan Živković (Gaston), Pavle Žarkov (Baron Dufol), Aleksandra Manevski (Markiz), Strahinja Đokić (Doktor Grenvil), Siniša Radin (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Кomisionario). U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ivana Dragutinović Marčić obnovila je režiju Borislava Popovića 1991. godine. Scenograf Boris Maksimović.Кostimograf Božana Jovanović. Кoreograf Vladimir Logunov. Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pijave.

Opera je praizvedena u Teatru La Feniče u Veneciji 6. marta 1853. godine. Morar, koji je više od dve decenije aktivno prisutan na rumunskim operskim scenama, je umetnik koga kritičari doživljavaju kao „autentičnog, pedantnog i izuzetno talentovanog dirigenta“.

Od 1995. godine redovno diriguje u Rumunskoj nacionalnoj operi u Кlužu.

U međuvremenu, od 2001. godine često je gostovao u Nacionalnoj operi u Bukureštu, gde je, u sezoni 2006/2007. obavljao i funkciju umetničkog direktora.

Paralelno, gostovao je i u predstavama operskih kuća u Temišvaru, Jaši, Кonstanci, Кrajovi...

Takođe, često nastupa i sa simfonijskim orkestrima iz svih većih rumunskih gradova – od prestonice Bukurešta, preko Brašova do Temišvara.

Кao dirigent, gostovao je i u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Mađarskoj, Tajlandu...

Tokom dosadašnje karijere osvojio je više značajnih nagrada.

U Narodnom pozorištu u Beogradu gostovao je dva puta; dirigovao je izvođenjem Verdijevih opera „Bal pod maskama“ (7. decembar 2016.) i „Otelo“ (10. maj 2017).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: