U kojoj evropskoj državi se najviše čita? Na listi i Srbija

Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet, a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava danas.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

13:30

U kojoj evropskoj državi se najviše čita? Na listi i Srbija
Foto: Thinkstock

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno, a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine. Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje.

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU.

Na knjige najviše troše Slovaci, 2,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6 odsto.

Najviše "knjiških moljaca" je u Finskoj, gde 16,8 odsto ispitanika kaže da im je čitanje knjiga jedna od aktivnosti kojima posvećuju vreme. Slede Poljska sa 16,4 odsto i Estonija sa 15 odsto "čitača".

S druge strane, u Francuskoj samo 2,6 odsto ispitanih posvećuje vreme čitanju.

U Srbiji se za osam odsto ispitanika može reći da su "knjiški moljci", u Turskoj za 10 odsto, a u Norveškoj za 18 procenata, objavio je Evrostat.

"Čitači" prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj.

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci, ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: