Preminuo Borivoje Karapandžić

Istoričar i književnik Borivoje M. Karapandžić (90) preminuo je 29. aprila u Klivlendu, potvrdila je agenciji Beta njegova porodica.

Izvor: Beta
Podeli

Karapandžić je u SAD emigrirao u junu 1950. godine, a pre toga je bio u logorima za emigrante u Italiji i Nemačkoj. Za čoveka godine Srpskog narodnog saveza proglašen je 1986., a priznanje za celokupno životno delo grada Klivlenda dobio je 1988 godine.

Godinu dana kasnije izabran je za počasnog člana Udruženja književnika Srbije.

Borivoje M. Karapandžić rođen je 17. juna 1921. godine u Valjevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Bijeljini, gde mu je otac službovao. Diplomirao je na učiteljskoj školi u Šapcu.

Biće sahranjen u Klivlendu, gde je svojevremeno radio kao ovlašćeni geometar pošto je prethodno završio Zemljišnu inženjersku školu. U braku sa Ljiljanom Nešić iz Beograda imao je šestoro dece.

Knjige/Stripovi

Ponovo se pokreće "Drugi list"

Književna zajednica "Borisav Stanković" nakon više od dve decenije iznova pokreće mesečnik za društvena pitanja, kulturu i književnost "Drugi list", čiji je prvi broj štampan juna 1990. godine, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Knjige/Stripovi sreda 27.04. 20:39 Komentara: 0

Matica srpska ne prisvaja tuđe

Glavni urednik Izdavačkog centra Matice srpske, član SANU Miro Vuksanović osporio je navode Ministarstava kulture Hrvatske i Crne Gore da Matica u svojoj antologiji "Deset vekova srpske književnosti" prisvaja i prikazuje kao svoju hrvatsku i crnogorsku književnu baštinu.

Knjige/Stripovi sreda 27.04. 16:24 Komentara: 29
strana 1 od 32 idi na stranu