Dodeljene nagrade Sajma knjiga

U svečanoj sali Skupštine grada, 23. oktobra su dodeljene nagrade za najbolja književna dela, kao i za najbolje izdavače koji su se predstavili na 53. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Tanjug
Podeli

Žiri je nagradu za najbolju sajamsku prezentaciju 2008 godine dodelio Kreativnom centru iz Beograda, dok su kao posebno zanimljivi štandovi izdvojeni "Klio" i "Službeni glasnik" iz Beograda.

U kategoriji za najlepšu knjigu 2008. godine nagradu je osvojio naslov "Heraldika i Srbi", autora Dragomira M. Acovića.

Žiri je za najbolju Dečiju knjigu 2008. godine proglasio ediciju "Ovako se živelo" u izdanju Kreativnog centra iz Beograda, a nagradu za izdavački poduhvat osvojio je časopis "Zenit 1921-1926", koji predstavlja fototipsko izdanje časopisa "Zenit" sa monografijom Vidosave Golubović i Irine Subotić.

Nagrada za ediciju 2008. godine dobilo je "Kolo" Srpske književne zadruge, a za izdavača godine proglašena je "Geopoetika".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je, u svojstvu domaćina, pozdravio prisutne goste, naglasivši da je izuzetno počastvovan što se našao u prilici da ugosti veliki broj zvanica, poštovalaca knjige i ove najveće kulturne manifestacije u nas.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 53. po redu, počeo je 20. i trajaće do nedelje, 26. oktobra, na kome učestvuje više od 800 izlagača iz zemlje i inostranstva, dok 25 zemalja učesnica ima svoje štandove.

Foto: Beta

Knjige/Stripovi

Ne verujem u sukobe civilizacija

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Žan-Mari Gistav Le Klezio (68) ne veruje u sukob civilizacija i smatra da su sve kulture meleske, izmešane, uključujući i zapadnu koja je, kako kaže, sačinjena od mnogobrojnih elemenata koji su stigli iz Afrike i Azije.

Knjige/Stripovi petak 31.10. 14:50 Komentara: 1

Novi stripovi Belog puta

Izdavačka kuća "Beli put" objavila je dva nova strip izdanja – remek-delo Mila Manare i Huga Prata „Indijansko leto“ i grafičku novelu Nila Gejmana „Sendmen: Preludijumi i nokturna“.

Knjige/Stripovi četvrtak 30.10. 10:01 Komentara: 0

Japan predao otvorenu knjigu Grčkoj

Na svečanosti, koja je stekla pravo da se nazove „tradicionalna", poslednjeg dana Sajma knjiga, izvršena je primopredaja Otvorene knjige koju je ambasador Japana Tadaši Nagaji predao ambasadoru Grčke Hristosu Panagopulosu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 27.10. 00:07 Komentara: 0

Geopoetika najbolja između 2 sajma

Prema već tradicionalnoj anketi izveštača sa 53. beogradskog Sajma knjiga, za najboljeg izdavača između dva sajma proglašena je izdavačka kuća "Geopoetika", koja je, prema glasovima novinara, imala i najprofesionalniji odnos prema medijima.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 11:22 Komentara: 0

Poslednji dan Sajma knjiga

Večeras u 20 sati zatvaraju se vrata 53. međunarodnog sajma knjiga, dok će se počasni gost sajma, Japan, upisati u "Otvorenu knjigu" i svečano je predati "nasledniku", Grčkoj, koja će 2009. imati tu ulogu na 54. sajmu.

Knjige/Stripovi nedelja 26.10. 10:48 Komentara: 0

Književna fešta bliži se kraju

Već tradicionalno, tokom vikenda, Beogradski međunarodni sajam knjiga je najbolje posećen, pa bi bi broj posetilaca do zatvaranja manifestacije u nedelju u 20 sati mogao da premaši 100.000, što je ipak manje nego prošle godine.

Knjige/Stripovi subota 25.10. 12:17 Komentara: 0

Prateći programi na Sajmu

Broj posetilaca na Sajmu knjiga svakoga dana sve više raste, dok se izdavači trude da obezbede "vruće" naslove, prateće programe i gostovanja uglednih gostiju, kako bi uveličali ovaj šestodnevni praznik knjige.

Knjige/Stripovi petak 24.10. 12:02 Komentara: 0
strana 1 od 14 idi na stranu