Na otvaraju Nišvila 100 džezera

Pet big bendova sa ukupno sto muzičara izvešće zajedno poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation” na otvaranju ovogodišnjeg 25. festivalskog izdanja "Nišvila" 8. avgusta.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.06.2019.

09:22

Na otvaraju Nišvila 100 džezera
Foto: wangsong/Depositphoto.com

Zajedno će nastupati big bendovi iz Niša pod vođstvom Dragoslava Petrovića, Buenos Airesa kojim diriguje Gustavo Firmenić, Čakoveca sa Mario Jagecom, Blagoevgrada sa Borisom Janevim i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Kao specijalni gosti nastupiće i proslavljeni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i proslavljeni trubač Stjepko Gut, a svi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju "Nisville" posvećenu festivalu. Zbog brojnosti muzičara prvi put u istoriji "Nišvila" istovremeno će funkcionisati obe glavne bine, a Stjepko Gut će svirati i dirigovati sa posebno montirane međubine.

Inače, u svetu je česta praksa zajednički nastup tri big benda, ali ovo će biti prvi zajednički nastup pet big bendova. Pored kompozicija Duška Gojkovića i Stjepka Guta posvećenih "Nišvilu", big bendovi će izvesti i "Pozdrav Kauntu Bejziju" Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Kaunta Bejzija, kao i kompoziciju "Karavan" Đuka Elingtona, povodom 120 godina njegovog rođenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: