Soyut Boyut: Čast je biti deo Džez festivala u Beogradu

Turski džez trio Soyut Boyut, koji čine Sarp Maden (gitara i elektronika), Engin Recepogulari (saksofon) i Ediz Hafizoglu (bubnjevi), predstaviće se srpskoj publici sutra, poslednjeg dana Beogradskog džez festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

14:44

Default images

"Počastvovani smo što ćemo biti deo ovog festivala, upoznati mnoge muzičare i posetiti grad u kome se možemo osećati kao kod kuće", izjavili su članovi sastava čije ime znači "apstraktna dimenzija".

O svojoj muzici kažu da vole da rizikuju i trude se da izbegnu poznate i komforne muzičke zone. "Želeli smo da sviramo zvuke i boje koje stvaramo u našem umu, bez pritiska da oni imaju već definisane oblike i formu. Ponekad muzika može da aktivira stanje koje otvara našu svest, tako da se mi trudimo da otvorimo te kapije u datom muzičkom momentu", objasnio je Recepogulari.

Kada stvaraju, kombinuju elektronske i akustične elemente, i ne vole da svoju muziku svrstavaju u bilo koji pravac. "Želimo da svaki put počnemo od početka kada sviramo. Ne znamo u kom pravcu ćemo ići, ali to može biti potpuno drugačije od prethodnog nastupa. Sviramo muziku koja je ili mirna ili agresivna, jednostavna ili sofisticirana, akustična, elektronska ili pank", rekao je Maden.

"Možda je to kombinacija muzike u našim ušima, koja se sastoji od mnogo različitih zvukova", nadovezao se Recepogulari. Članovi trija "Soyut Boyut" ne razgovaraju o idejama dok ne uđu u studio i tada se nadaju da će se magija sama desiti. "Pokušaj da stvoriš muziku bez prethodnog dogovora o tome je kao meditacija", naglasio je Hafizoglu, a Recepogulari je na to dodao da se, s obzirom na to da rade i na dosta drugih projekata, trude da istraživanjem stvore svoj, novi zvuk.

O džez sceni u Turskoj, Hafizoglu, kaže da se početkom novog milenijuma pojavila nova generacija koja je zainteresovana za džez muziku i za većinu njih ovo je period u kome teže da pronađu sopstveni zvuk u tom muzičkom žanru.

"Kao vlasnik izdavačke kuće 'Kabak & Lin' radim na tome da proizvedemo jedinstven zvuk ili pokret koji je karakterističan za našu zemlju. Drugim rečima, to je kombinacija naše tradicionalne muzike i improvizacije. Iako smo na početku puta, privukli smo pažnju slušalaca", objasnio je on. Maden je primetio da je u Istanbulu, centru turske džez scene, moguće pronaći sve - od mejnstrim džeza, preko različitih mešavina tradicionalne muzike i džeza do avangarde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: