Kultura

Subota, 31.10.2015.

09:26

Koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS zatvara BEMUS

Koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, predvođenim maestrom Bojanom Suđićem, večeras se u Kolarčevoj zadužbini završavaju 47. Beogradske muzičke svečanosti.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug / Marko Ðokoviæ

Na programu će biti "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog i "Aleksandar Nevski" Sergeja Prokofjeva, a gost će biti solistkinja moskovske Nove opere, mecosopran Ana Viktorova.

"U pitanju su dva od nekolicine najreprezentativnijih dela čitavog 20. veka, pa i muzičke literature uopšte i smatram da smo posle niza godina došli do nivoa da možemo takva kapitalna dela da izvedemo na najvišem nivou i prezentujemo publici iste večeri, što je veliki zalogaj čak i za najbolje svetske orkestre", izjavio je Tanjugu maestro Suđić.

Koncert na zatvaranju Bemusa biće ujedno proslava 30 godina umetničkog rada dirigenta Suđića. Od 21. oktobra, pored Simfonijskog orekstra RTS-a, na Bemusu su nastupili Solisti Sankt Peterburga sa dirigentom Mihailom Gantvargom, mongolski etno sastav "Ih Cecn", ruski pijanista Nikolaj Luganski, mladi muzičari - Galina Nikolin (klavir), Ivan Bašić (klavir) i Dušan Panajotović (violina).

Orkestar i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu izveo je u Sava Centru balet "Bajadera", sa primabalerinom Svetlanom Zaharovom i solistima Boljšoj teatra Mihailom Lobuhinim i Anom Tihomirovom.

U Etnografskom muzeju organizovan je koncert izvorne narodne muzike "Kroz Kosovo i Metohiju s pesmom i igrom", Beogradski gudački orkestar "Dušan Skovran" sa dirigentom Obradom Nedeljkovićem proslavio je na Kolarcu 50 godina postojanja, a Hor AKUD "Ivo Lola Ribar" je održao koncert posvećen stogodišnjici stradanja srpske vojske 1915. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: