Pikasova slika nađena u biblioteci u Bosanskoj Dubici?

U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici tvrde da imaju delo španskog slikara i jednog od najpoznatijih umetnika 20. veka Pabla Pikasa, mada grafika koju su godinama u tajnosti čuvali nije potpisana.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2014.

20:08

Default images

Na umetničkom delu je samo datum, ali nadležni u biblioteci tvde da autentičnost grafike nije upitna, prenosi agencija Fena i dodaje da je Pikasovo delo poklon biblioteci u rodnom kraju od nekadašnjeg narodnog heroja Boška Šiljegovića koji je sliku dobio u Parizu 1964. kao učesnik komunističkog kongresa.

Bivši direktor Centra za kulturu u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici Stojan Banjac rekao je banjalučkoj Alternativnoj televiziji da je bio "prestrašen" kako da sačuvaju tu sliku.

"Nismo u to vreme imali tehničke uslove da možemo da je sačuvamo. Jedino se mogla sačuvati ćutanjem", svedoči Banjac.

Slika je u lokalnoj biblioteci od kraja 80-ih godina prošlog veka i čuva se u sefu.

Načelnik opšine Kozarska/Bosanska Dubica Mile Zlojutro potvrdio je da će tražiti mogućnost da se slika, ukoliko se potvrdi autentčnost, na adekvatan način zaštiti i izloži.

Grafika koja je izazvala interesovanje javnosti samo je deo bogatog Šiljegovićevog legata biblioteci u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici, gde se nalazi i knjiga Henrija Kisindžera koju je američki diplomata svojevremeno potpisao i poklonio Šiljegoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: