Kultura

Utorak, 27.03.2012.

11:56

Izložba savremene španske grafike

Izložba "Grafika. 30 mladih umetnika Španije" - u organizaciji Miksera i Instituta Servantes biće svečano otvorena u utorak 3. aprila u 19.30h u Mikser Houseu u Karađorđevoj 46.

Izvor: B92

Default images

Izložba je odličan vodič kroz savremenu špansku umetničku scenu i omogućava upoznavanje najvažnijih predstavnika street art umetnosti u Španiji. Izložba obuhvata grafite, slike, fotografije, predmete i video projekcije mladih umetnika rođenih 70-tih i 80-tih godina u Španiji.

Izložba, koja će biti predstavljena na dve lokacije, u Institutu Servantes i Mikser Houseu, biće otvorena do 7. maja. Izložbu će pratiti i umetničke radionice, a ulaz je slobodan.

Izložba “Grafika. 30 mladih umetnika Španije” je izložba koja obuhvata pedesetak radova na papiru, grafite, slike, fotografije, predmete i video projekcije mladih, vizuelnih umetnika i kreativaca rođenih između 70-tih i 80-tih godina. Iako se bave različitim disciplinama zajednička im je scena: grad koji im nije samo inspiracija već i medij za predstavljanje njihovih dela. Zajednički im je i stav “Uzmi stvar u svoje ruke!” Oni nisu čekali da osvoje galerije i umetničke institucije, oni su svoju publiku osvajali sami. Kasnije su galerije, umetničke institucije, pa čak i multinacionalne kompanije, uvek u lovu na najnovije tendecije, tražile njih – kako navodi kustos izložbe Mario Pareha.

Danas ovi umetnici predstavljaju značajnu špansku umetničku scenu. Njihova dela prešla su sa zidova i na druge podloge (majice, omote, skejtbordove…). Izraz “urban art” obuhvata umetnike koji potiču iz sveta grafita i koji su se odvažili da svoje radove izlože na ulici, javno i besplatno. Izložba je do sada predstavljena u Madridu (Španija), Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Sofiji (Bugarska) i Alžiru (Alžir), a nakon Beograda nastavlja svoju svetsku turneju. Više od 28.000 posetilaca je dovoljna preporuka za Beograđane da pogledaju umetnost sa zidova španskih gradova.

Izložbu će otvoriti kustos izložbe Mario Martin Pareha, direktor Instituta Servantes g-din Antonio Lasaro Gosalo i Ambasador Španije Arturo Laklaustra Beltran

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: