Kultura

Petak, 23.02.2024.

08:57

Ukrajinska serija o ratu stiže na male ekrane tačno dve godine od početka sukoba

Televizijska serija od deset epizoda, koja je smeštena u ratno vreme, fokusirana je na priče o ljudskim životima koji se odvijaju usred ruske invazije na Ukrajini.

Izvor: B92

Ukrajinska serija o ratu stiže na male ekrane tačno dve godine od početka sukoba
Foto: Shutterstock/Alexey Gresser

Dok je vozio svoju porodicu ka Kijevu na početku ruske invazije na Ukrajinu, Eugen Tunik je došao na ideju da napiše scenario za ratnu TV dramu.

“Železničke i autobuske stanice postale su pretrpane i ljudi nisu mogl da se kreću tako da su mnogi, uključujući i mene, postali takozvani “transporteri”, prevozeći ljude na mesta gde su trebali da stignu. To je dobra prilika da upoznate svoj narod i da ga bolje razumete. Dok sam bio na jednom od tih putovanja, pomislio sam, zašto ne bih razvio priču o ovim dešavanjima?”, rekao je pisac.

Iako je radnja serije smeštena u ratno vreme nije u pitanju ratna drama.

"Ova serija je omaž običnim ljudima i načinu na koji se nose sa ratnom realnošću. Serija je mešavina drame i komedije, što je deo stvarnog života.”, rekao je Tunik.

Po prvi put, “In Her Car“ će biti emitovana ove nedelje istovremeno u sedam evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Francusku i Švedsku, kako bi se obeležila druga godišnjica invazije. Ukrajinska televizija će 24. februara prikazati svih 10 epizoda uzastopno. U tri druge zemlje prikazaće se ove nedelje, a japanski emiter NHK emitovaće je sledeće nedelje.

“Nadam se da će serija biti privlačna publici širom sveta, istovremeno podsećajući ljude na rat u Ukrajni”, rekao je on na prvoj međunarodnoj prezentaciji serijala u Berlinu.

Snimljena između marta i oktobra 2023. serija “U njenom autu” je retkost - ona je izmišljena priča nastala skoro u potpunosti u Ukrajini tokom rata, sa svim ograničenjima koja to podrazumeva, piše "The Guardian."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: