Svet 0

14.05.2024.

15:11

Operacija u Rafi unazadila pregovore; Nema rešenja?

Premijer Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani izjavio je danas da je izraelska vojna operacija u Rafi "vratila unazad" pregovore sa palestinskim Hamasom, naglasivši da su razgovori "gotovo u zastoju".

Izvor: Beta

Operacija u Rafi unazadila pregovore; Nema rešenja?
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Podeli:

"Posebno u poslednjih nekoliko nedelja videli smo da postoji neki zamah ali, na nesreću, stvari nisu krenule u dobrom pravcu i sada smo gotovo u statusu zastoja", rekao je katarski premijer i dodao: "Naravno da nas je ono što se desilo u Rafi vratilo unazad".

Šeik Muhamed, čija zemlja posreduje između palestinskog Hamasa i Izraela u pokušaju da doprinese uspostavljanju primirja, najavio je na ekonomskom forumu u Dohi da će Katar nastaviti da izvršava svoju ulogu.

Katar, u kojem je kancelarija političkog krila Hamasa od 2012. godine, zajedno s Egiptom i SAD već nekoliko meseci posreduje indirektnim pregovorima između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa.

Izraelska vojska je rano jutros pojačala napade na Pojas Gaze razoren tokom više od sedam meseci rata dok stanovništvo nastavlja da beži kako bi se sklonilo od sukoba.

Na meti izraelskih udara je takođe Rafa, gde se sklonilo gotovo 1,4 miliona Palestinaca, više od polovine stanovnika Gaze, u pokušaju da izbegne udare i sukobe u proteklim mesecima, pa neki sada beže i iz tog grada.

"Nije jasno kako da se zaustavi rat na izraelskoj strani. Mislim da oni ne razmatraju to kao opciju, čak ni kada govorimo o sporazumu i mogućnosti prekida vatre. Izrael je nagovestio u svojim izjavama da će ostati u Gazi, da će nastaviti rat i nije jasno kako će Gaza izgledati posle toga", rekao je premijer Katara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: