Povučen još jedan kineski film sa Berlinskog filmskog festivala

Novi film kineskog reditelja Žanga Jimoa "One second", koji se događa za vreme Kulturne revolucije, povučen je iz takmičarskog programa Berlinskog međunarodnog filmskog festivala, javili su organizatori.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Zbog tehničkih teškoća u postprodukciji film Sekunda (One second) Žang Jimoa ne može, nažalost, da bude prikazan 15. februara u takmičarskom programu Berlinala", naveli su organizatori u saopštenju i dodali da će broj filmova u zvaničnoj konkurenciji sada biti smanjen sa 17 na 16.

U datom terminu biće prikazan neki od ranijih filmova kineskog reditelja.

Žang Jimou dobitnik je Zlatnog medveda u Berlinu 1988. za film "Crvena kukuruzna polja", a poznat je i po filmovima "Džu Du", "Kuća letećih bodeža", "Žena, pištolj bakalnica" i "Heroj".

Drugi kineski filim u paralelnoj selekciji "Generacija" (Generation) "Bolji dani" (Better Days) Dereka Kvok-Čeunga Tsanga, o teškoćama mladih u zemlji povučen je prošle nedelje. Festival je objavio da su četiri planirane projekcije morale da budu otkazane.

Ovo nisu prvi kineski filmovi koji su u poslednjem trenutku skidani sa filmskih festivala, navodi agencija Frans pres. U 2017. godini kineski film "Have a nice day" Lijua Džijana, koji je bio u konkurenciji na Berlinalu, povučen je sa festivala animiranog filma u Ansiju nekoliko meseci kasnije jer nije dobijena dozvola kineskih vlasti da izađe iz zemlje.

Kina je 2016. usvojila zakon o filmu kojim se zabranjuju sadržaji ocenjeni kao štetni za dostojanstvo, čast i interese zemlje, navodi agencija Frans pres.

strana 1 od 40 idi na stranu