Popularne scene seksa koje su prvobitno osmišljene mnogo eksplicitnije

Američka filmska asocijacija (Motion Picture Association of America, skraćeno MPAA) ima poseban sistem rangiranja filmova koji se koristi u Sjedinjenim Državama kako bi se odredilo da li je sadržaj filma prigodan za pojedinu uzrast publike.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2018.

14:51

Popularne scene seksa koje su prvobitno osmišljene mnogo eksplicitnije
Foto: Youtube Screenshot/ Paramount Pictures

To je jedan od mnogih sistema rangiranja filmova koji se koristi kako bi pomogao gledaocima u odlučivanju filmova koji nisu pogodni za decu ili adolescente.

Njihove odluke često su na udaru kritika ne samo zbog svoje tajnovitosti već i zbog toga što je cenzura izraženija za scene seksa nego za scene nasilja.

Na primer, oznaku "G" dobijaju filmovi pogodni za sve uzraste, "PG" preporučuje se prisustvo roditelja jer materijal možda nije prigodan za decu, "PG-13" za strogi nadzor, "R" nije dozvoljeno prikazivanje deci mlađoj od 17 godina bez pratnje roditelja, a “najteža” oznaka je NC-17 koji se odnosi na filmove koji nisu namenjeni mlađima od 17 godina.

Ova poslednja oznaka najviše se odražava na zaradu, pa redatelji i producenti čine sve kako bi je izbegli, a to često znači da filmove prilagođavaju misterioznom ukusu cenzora.

Ovo su samo neki od primera.

“Širom zatvorenih očiju” (1999)

Film Stenlija Kjubrika koji je podelio kritiku podelio je i cenzore. Naime, legendarna scena orgija izazvala je velike probleme i nedoumice između onih koji su smatrali da takvim prizorima nije mesto u bioskopima i onih koji su smatrali da je pravo svetogrđe na bilo koji način kratiti ili menjati filmove kultnog redatelja.

Iako je u bioskopima puštena verzija u kojoj su u scenama orgija digitalno dodati statisti kako bi pokrili najškakljivije delove, kompletna i necenzurirana verzija pojavila se na DVD-u i Blu-Rayu.

Vuk sa Volstrita (2013)

Teško je poverovati da ovaj film ima bilo kakve probleme s prikazivanjem eksplicitnih scena seksa, ali Skorseze je, kako bi u bioskopima ostvario veću zaradu, morao da izbaci nekoliko scena seksa i golotinje. Dakle, ionako predug film mogao je trajati još duže.

Te scene nećemo nikada videti jer je Skorseze prilično jasan oko toga da nema nameru da izdaje rediteljske verzije, pa ono čega nema u konačnoj verziji filma nikada nećete ni videti. Američka pita (1999)

Pretpostavljate koja je scena bila problematična za MPAA. Naravno, scena guranja polnog organa u pitu. Cenzorima je ovo bilo previše, a njihovo rešenje za ovaj veliki "problem" bilo je da scena uključuje manje penetriranja. Ukratko, dovoljno je da se sugeriše seks sa poslasticom, nije potrebno prikazati ga eksplicitno.

O kojim još filmovima je reč pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: