Oskar: Rasizam jači od nagrade

Brojne filmske zvezde bojkotovaće večerašnju 88. dodelu Oskara u Los Anđelesu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2016.

12:46

Oskar: Rasizam jači od nagrade
Foto: YouTube Screenshot/ Vivijen Li i Heti Mekdanijel u klasiku "Prohujalo sa vihorom"

Holivudski glumci, među kojima su Džordž Kluni, Mark Rafalo, Majkl Mur, Spajk Li, Džada Pinket i Vil Smit, bojkotovaće večerašnju 88. dodelu Oskara u Los Anđelesu, jer je američka Akademija filmskih umetnosti i nauka već drugu godinu zaredom u glavnim kategorijama nominovala isključivo belce. A na isti taj dan, pre 76 godina, Heti Mekdanijel postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara za najbolju sporednu glumicu, kao služavka Mami u klasiku "Prohujalo sa vihorom".

Za Heti je to bio ponižavajući debakl, zbog rasizma i segregacije. Ceremonija 12. dodele Oskara održana je u losanđeleskom hotelu "Ambasador" 29. februara 1940, ali su Heti uticajne i moćne filmadžije umesto pored kolega iz filma, smestili za mali sto u zadnjem delu dvorane. Govor od 67 sekundi Mekdanijelova je završila rečenicom da se iskreno nada da će uvek biti na čast njenoj rasi i filmskoj industriji, a onda je u suzama požurila do stola i svog tamnoputog pratioca. Bilo joj je zabranjeno da prisustvuje zabavi posle dodele Oskara, baš kao što joj zbog boje kože nije dozvoljeno da bude na premijeri filma u Atlanti.

Heti se sa rasizmom suočila i posle smrti. Uprkos njenoj želji da je sahrane na Holivudskom groblju, gde počivaju filmske zvezde, vlasnik groblja je to odbio zbog njene boje kože. Sahranjena je na groblju Angelus Rozdejl.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: