Kultni filmski hitovi na velikom platnu

Sedmi Cinema City festival biće otvoren 21. juna u Novom Sadu i to muzičkim zagrevanjem. Hor Collegium Musicum zabaviće publiku poznatim filmskim numerama koje je komponovao legendarni autor domaće fimske muzike Zoran Simjanović.

Novi Sad
Podeli

Cinema City internacionalni filmski festival svake godine, u okviru selekcija Respect to... prikazuje filmska ostvarenja značajnih autora, koji su obeležili razvoj strane odnosno domaće kinematografije. Nastup hora Collegium Musicum poslužiće kao uvertira ovogodišnjoj selekciji Respect to... Zoran Simjanović, kao autoru i kompozitoru koji potpisuje neke od najpopularnijih hitova domaće filmske muzike. Cinema City će Zoranu Simjanoviću, kao autoru koji je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma, na festivalu dodeliti Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji.

Koncert će poslužiti kao uvertira selekciji filmova za koje je Simjanović radio muziku, kao i uručenju Nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji ovom velikom umetniku, koji je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma.

U pitanju je autentično i nesvakidašnje muzičko iskustvo, koncert hora Collegium Musicum, koji će, na otvorenom, izvoditi najomiljenije hitove domaće filmske muzike. Publiku će zabaviti kultne numere Zorana Simjanovića, komponovane za neke od najpoznatijih domaćih filmova. Poseban šarm čuvenim melodijama daće novi aranžmani koje potpisuje Simjanović, prilagođeni ovom jedinstvenom dešavanju. Muzički nastup pratiće projekcija fotografija na velikom filmskom platnu, koja će publiku podsetiti na likove, kao i filmove iz kojih se izvode numere.

-- Pročitajte i Omiljene melodije iz domaćih filmova --

Simjanović je do danas kompanovao muziku za neverovatna 64 igrana filma, od kojih je prvi Specijalno vaspitanje Gorana Markovića, a najnoviji Falsifikator istog reditelja, prikazan na Cinema City festivalu 2012. Autor je muzike i za brojna televizijska ostvarenja i serije, crtane i kratke filmove, kao i za pozorište. Još u detinjstvu je počeo da se bavi muzikom, a tokom šezdesetih godina je svirao u nekoliko poznatih rok sastava, kao što su Siluete i Elipse.

Sredinom sedamdesetih počinje da se bavi scenskom muzikom, a zatim i da sarađuje sa domaćim i stranim televizijskim i filmskim produkcijama, za koje će komponovati svoje najpopularnije numere. Dva puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, za Miris poljskog cveća i Balkan ekspres, a osvojio je i druge mnogobrojne nagrade za filmove kao što su Otac na službenom putu, Tito i ja i Tango Argentino.

U okviru selekcije Respect to... Zoran Simjanović biće prikazano šest ostvarenja, koja čine obaveznu lektiru domaćeg filma. Na velikom platnu, publika će imati priliku da pogleda filmove Otac na službenom putu, kultni film Emira Kusturice, nagrađen Zlatnom Palmom u Kanu 1985, Anđeo čuvar, istinitu priču reditelja Gorana Paskaljevića o savremenoj evropskoj trgovini robljem, sa Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi, kao i Miris poljskog cveća, takođe nagrađen u Kanu i potpisan od strane jednog od najznačajnijih reditelja domaće kinematografije, Srđana Karanovića.

Deo selekcije činiće i dva poznata filma Branka Baletića. U pitanju su Sok od šljiva, o lokalnoj faci - disk džokeju Mikiju Rudinskom u tumačenju Mikija Manojlovića i čuveni Balkan ekspres, jedan od najomiljenijih filmova domaće kinematografije. Najzad, legendarni film Gorana Markovića, po kome je glavna takmičarska selekcija Cinema City festivala dobila ime – Nacionalna klasa do 785 cm3 - podsetiće vas na avanture jednog od sjajnih likova naše kinematografije, Branimira Mitrovića Flojda, u tumačenju Dragana Nikolića, kao i na istoimeni muzički hit Zorana Simjanovića - Flojd.

Više informacija o muzičkim dešavanjima na Cinema City festivalu, kao i filmovima, selekcijama i uzbudljivim premijerama i gostima možete saznati na zvaničnom sajtu festivala.

strana 1 od 41 idi na stranu