Završen 12. Sarajevo film festival

“Srce Sarajeva” za najbolji film 12. Sarajevo film festivala osvojila je Andrea Štaka za film “Gospođica”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2006.

17:04

Default images

Film je putovanje kroz neobični i osetljivi odnos dve žene, u kojem one otkrivaju svoje unutrašnje svetove.

Andrea Štaka je uspela kombinovati impresivne glumačke izvedbe, montažu i vizuelni stil - stoji u obarazloženju žirija kojim je predsedavala rediteljka Jasmila Žbanić.

“Gospođica” je priča o dve žene, o Ruži koja se u mladosti doselila u Švajcarsku i kojoj je ostala samo još jedna strast - novac i koja ni ne pomišlja na povratak u domovinu, Srbiju i o Mili, Ružinoj radnici, koja rinta sa bi ispunila svoj životni san – da ima kuću u svojoj domovini, Hrvatskoj.

Glavne uloge u filmu igraju Marija Škaričić, dobitnica “Srca Sarajeva za najbolju glumicu” i Mirjana Karanović.

Specijalnu nagradu žirija osvojio je Faruk Lončarević za svoj prvi film “Mama i tata” uz obrazloženje da je Faruk talent od koga se dosta može očekivati.

“Srce Sarajeva za najboljeg glumca” pripalo je Rakanu Rushaidatu za u ulogu u filmu “Sve džaba”.

Među laureatima 12. SFF-a je i "Vukovar - poslednji rez" Janka Baljka i Draga Hedla u produkciji B92, koji je dobio nagradu za ljudska prava, Marko Šantić za kratki film “Sretan put Nedime” i Ivona Juka za dokumenmatarac “Što sa sobom preko dana”.

Publika je najboljim proglasila “Put za Gvantanamo” Majkla Vinterbotoma a ovogodišnja Specijalna nagrada Srce Sarajeva dodeljena je eminentnom britanskom filmskom i pozorišnom reditelju Majku Liju za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala.

B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: