Šest godina bez Delče

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić Delča preminuo je na današnji dan pre šest godina.

Podeli
Foto: LongPlay
Foto: LongPlay

Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina"...i solo pesmama "Hajde lagano", "S jezikom u usta"... Sa grupom U škripcu snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine"(1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990). Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume "Delča i sklekovi" (1994), "S jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003). Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine upriličio poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta "Jubilarnih 20 i nešto godina" (2008) objavljen je pod imenom "Delča a i U škripcu". Poslednja Delčina pjesma "Dobro je" objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen-ploča na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a u beogradskoj opštini Čukarica. Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje", kao i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995). Bio je autor pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana" i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Ostalo

Marina Abramović: U sedamdesetim tek počinje život

Kad napunite određene godine trebalo bi da pogledate unazad. A ja sam proslavila sedamdeseti rođendan. Moja baba je živela 103 godine i često mi je ponavljala da u sedamdesetim kreće neka nova energija, sve se iznova pokreće. Mnogi kažu da je moja ispovest mračna, ali tako ja vidim život. Htela sam da napišem priču svog života koja će biti razumljiva široj publici. Namenila sam je svima, kako bi mogli da shvate slojevitost života umetnika.

Ostalo nedelja 30.07. 20:30 Komentara: 21

Umro slavni fotograf Džon Moris

Džon Moris, važna figura u istoriji novinske fotografije i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade preminuo je u petak u Parizu u 100. godini, saopštila je danas agencija Magnum u kojoj je dugi niz godina bio glavni urednik.

Ostalo subota 29.07. 20:28 Komentara: 1

10. Weekend Media Festival: U susret jubilarnom izdanju

Od 21. do 24. septembra održaće se još jedno trodnevno izdanje Weekend Media Festivala na dobro poznatoj lokaciji u Staroj tvornici duhana u Rovinju. U susret desetoj godini Weekenda razgovarali smo sa direktorom festivala Tomom Ricovom i programskim direktorom festivala Nikolom Vrdoljakom koji su otkrili što se skriva iza jubilarnog izdanja najvećeg komunikacijskog festivala u jugoistočnoj Evropi.

Ostalo petak 28.07. 12:12 Komentara: 0
strana 1 od 30 idi na stranu