Ljubavni zanos: Prolazna emocija u savremenoj umetnosti

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon čija je tema "Ljubavni zanos", svečano će biti otvoren 23. septembra u Muzeju grada Beograda, a ministar kuture i informisanja Vladan Vukosavljević poručuje da će se nastojati da ta manifestacija postane značajan kulturni događaj na mapi Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na konferenciji za novinare, Vukosavljević je rekao da očekuje uspešan Oktobarski salon navodeći značaj reputacije umetničkog direktora Dejvida Eliota iz Velike Britanije.

Na Oktobarskom salonu radove će predstaviti 67 umetnika iz 26 zemalja od kojih 19 iz Srbije. "Nastojaćemo da beogradski Oktobarski salon postane značajan kulturni događaj na mapi evropske kulturne politike", rekao je Vukosavljević i pozvao kulturnu javnost i građane da posete tu najveću manifestaciju savremene umetnosti u Srbiji.

Povodom polemika i nezadovoljstva u javnosti zbog ranije odluke da se Oktobarski salon održava svake druge godine, Vukosavljević je naveo da se ostalo na stanovištu da je ritam održavanja salona na dve godine bolji, jer pruža više prostora za organizaciju, ali i više sredstava.

Selektor 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot rekao je da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost. Eliot je kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je rukovodio muzejima u Oksfordu, Stokholmu, Tokiju i Istanbulu, a svoje obraćanje počeo je stihovima francuske ljubavne pesme iz 18. veka, za koje je rekao da dočaravaju patetični paradoks svakodnevnog života, koji je i danas prisustan.

"Ljubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život", uvodni su stihovi te francuske ljubavne pesme koje je citirao Eliot.

"Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti", kao tema 56. Oktobarskog salona, navodi Eliot, istražuje umetnost u društvenom i politickom kontekstu, suprotstavljajući njene humane estetske vrednosti i daleko manje dobronamerne sile moći i kontrole. Eliot kaže da su umetnici odraz svog okruženja i obrazovanja, te da prenose svoje utiske.

"Nije bitno kakva je forma dela, koja je videćemo različita, bitna je poruka koju umetnost nosi", rekao je Eliot i naveo da svaki čovek ima svoj doživljaj umetnosti. Eliot, koji je juče došao u Beograd, kaže da će se na Salonu predstaviti 23 umetnika i 44 umetnice, a da je od ukupno 67 umetnika koji će predstaviti svoje radove, njih 31 mlađe od 41 godine. Radovi će biti prikazani u Muzeju grada Beograda i Kulturnom centru Beograda, a Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.

Ostalo

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13

Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Ostalo ponedeljak 26.09. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu