Šekspirov venčani list u grobnici?

Iz britanskog „Udruženja za očuvanje crkava“ smatraju da venčani list Vilijama Šekspira i njegove supruge En Hetavej može biti u grobnici unutar Crkve Svih Svetaca u Bilsliju.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

15:03

Default images

Neimenovani izvor iz „Udruženja za očuvanje crkava“ rekao je da raspoloživi dokazi upućuju da je Šekspirova unuka Elizabet Bernard venčana u istoj crkvi iz 11. veka, zbog čega postoje glasine da se dokaz o venčanju velikog pisca nalazi ispod Crkve Svih Svetaca. Međutim, stručnjaci iz ovog udruženja, prilikom restauracije poda crkve, za sada su samo zavirili u grobnicu u kojoj se nalaze dva sarkofaga i sanduk, dok traga o dotičnom venčanom listu nema.

Iz „Shakespeare Birthplace Trusta“, udruženja koje se bavi promocijom dela, života i vremena u kojem je živeo Vilijam Šekspir, odbacuju ovakve glasine.

„Ljude zanima gde se Šekspir oženio zato što je to još uvek misterija, ali ne verujem da će se njegov venčani list pronaći u grobnici Crkve Svih Svetaca“, izjavio je član za BBC član „Shakespeare Birthplace Trusta“. Isti izvor dodao je da je verovatnije da se par venčao u Crkvi Sv. Adreja u Vorvikširu gde se nalazila parohija Šekspirove supruge En Hetavej.

Inače, venčani listovi u Engleskoj su se Šekspirovo vreme izdavali samom venčanom paru, a eventualna kopija išla je u arhivu parohije, koje su kasnije sve predate lokalnim vlastima.
„Nema nijednog razloga da verujemo da je dokument preživeo ili da se nalazi u nekoj grobnici“, zaključio je isti izvor iz „Shakespeare Birthplace Trusta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: