Kultura

Utorak, 17.04.2018.

15:00

Jagoš Marković dobitnik nagrade za afirmaciju dramske klasike

Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju - Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike za 2018. godinu po odluci žirija pripala je pozorišnom reditelju "veoma osobene, bogate i markantne poetike" Jagošu Markoviću.

Izvor: Beta

Jagoš Marković dobitnik nagrade za afirmaciju dramske klasike
Printscreen YouTube/Mira Adanja-Polak

Nagradu dodeljuje Festival "Nušićevi dani u Smederevu", a u saopštenju žirija se navodi da su Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi "razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih, naopakih vrednosti".

Žiri je ocenio da su snažno obeležje većine Markovićevih predstava tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče.

"Svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga postiže zavidne umetničke rezultate", navodi se u saopštenju.

Žiri koji je odlučivao o nagradi predvodila je glumica Ljiljana Stjepanović, a članovi su bili i glumica Radmila Živković, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva Miljana Kravić i teatrolog dr Zoran Maksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: