Počinju "Dani komedije", prva "Urnebesna tragedija"

U Jagodini večeras počinje tradicionalni 47. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", a Jagodinci će nardenih sedam dana, gledati predstave koje se bave savremenim temama, izjavila je selektor, teatrolog Ana Tasić.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

12:01

Počinju
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

"Predstave se bave savremenim temama, smešno i tužno su ogledalo naših života", rekla je za Tanjug Tasićeva.

One razbijaju balkanske stereotipe, kritički posmatraju sveprisutni uticaj tehnologija, društvenih mreža i virtulanih komunikacija, analiziraju društvene razlike, kao i dubinski narušene porodične odnose, objasnila je Tasićeva.

Na pitanje šta će posetioci gledati na "Danima komedije", Tasić je dodala da "likovi ovih predstava izvesno ne žive u blagostanju, uslovi njihovih egzistencija su daleko od zadovoljavajući, ali oni, ipak ne odustaju od pokušaja da ih učine lagodnijim".

Kako kaže, možda taj niz komično-tragičnih predstava ne može da promeni svet u kome živimo, ali ga izvesno čini prihvatljivijim.
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Za predstavu Dušana Kovačevića "Urnebesna tragedija" koja će večeras otvoriti festival, Tasićeva kaže da se radnja dešava 1989. godine, a reč je, dodaje, o tragikomediju koja govori o nakaradnim porodičnim odnosima i dubinskom nerazumevanju.

"Urnebesnu tragediju" režirao je Marko Manojlović a u predstavi igraju Branimir Brstina, Anica Dobra, Sonja Kolačarević, Katarina Žutić, Nebojša Ilić, Radomir Nikolić, Amar Chorović, Branislav Trifunović i Branislav Zeremski.

Predstava počinje oko 20,15 sati, posle ceremonije svečanog otvaranja festivala, a pre otvaranja, u 19 sati, u holu Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa, biće otvorena izložba fotografija preminulog glumca Vlastimira Ðuze Stojiljkovića, čiji je autor kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: