Subota, 19.05.2007.

10:31

Vakcine protiv hepatitisa bezbedne

Vakcine za koje je SZO preporučila obustavljanje distribucije zbog neželjenih efekata nisu se pojavile u Srbiji.

Izvor: B92

Default images

"Svi oni koji su primili i koji treba da prime, računajući decu, mogu biti spokojni. Osumnjičena serija te vakcine se ne nalazi u Srbiji, a treba reći i da sve ispravne vakcine ne mogu bukvalno ni teoretski da oštete zdravlje, sve vakcine su atestirane u Agenciji za lekove. Tek nakon tog testa mogu se naći u prometu u apotekama i domovima zdravlja", kaže za B92 epidemiolog Predrag Kon.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je navela da je vakcina distribuirana i na teritoriji bivše Jugoslavije i da se zbog prijave ozbiljnih neželjenih efekata u Vijetnamu obustavi distribuiranje dok se ne obave provere i ne utvrdi da li su vakcine bile uzrok neželjenih efekata.

"Na osnovu analiza Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nijedna od serija te vakcine nije se našla u prometu u Srbiji, ali je 450 kutija ove vakcine dobilo sertifikat za promet u Crnoj Gori", saopštilo je Ministarstvo, kao i da u Srbiji do sada nije bilo prijave neželjenih efekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: