Region

Četvrtak, 29.03.2007.

09:42

Žalbe na tendere u Crnoj Gori

Američka kompanija "Nekskom" je pozvala državnog tužioca da zaštiti građane Crne Gore od Agencije za telekomunikacije.

Izvor: Beta

Default images

Nekskom telekomjunikejšns (Nexcom Telecommunications) pozvala je i premijera Crne Gore Željka Šturanovića i ministra telekomunikacija Andriju Lompara da ponište tender za dodelu licenci za bežični pristup Internetu.

"U suprotnom će svi budući američki investitori biti sumnjičavi prema investicijama u Crnu Goru zbog duplih standarda, jer će smatrati da državni organi podržavaju nezakonite radnje", naveo je Nekskom u saopštenju.

Nekskom tvrdi da je Agencija, odbijanjem njihove ponude zbog neispravnosti dostavljene dokumentacije, favorizovala kompaniju koja nudi "smešnu cifru investicija, sa još smešnijim gradjenjem mreže".

Agencija je u prihvatila tri od ukupno četiri ponude dostavljene na tender za dodelu licence za usluge bežičnog interneta u Crnoj Gori.

Licence su dobili konzorcijum Telekoma Srbije i holandske firme Ogalar, vlasništvo Miroslava Miškovića, T-mobajl i Broudband Montenegro, koju kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović.

Francuzi se žalili na odluku MUP-a Crne Gore

Francuska kompanija Aksalto je uložila žalbu na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da sistem za izradu ličnih dokumenata građana postavi američka kompanija Data Kard. 

Francuzi u žalbi tvrde da Amerikanci nemaju dokaz o dva realizovana ugovora za izradu pasoša tehnologijom koja se traži tenderom, licencu za nemačkog proizvođača operativnog sistema, koji, kako tvrde, nije kompatibilan sa MUP-ovim, da nisu ponudili obezbeđenje objekta i prenosa prava intelektualne svojine, kao ni instaliranje softvera.

U žalbi se navodi da su povređena prava Aksalta, jer su tražili izuzeće šefice informacionog centra MUP-a Nataše Starovlah Knežević iz sistema odlučivanja, koju je ministar MUP-a Jusuf Kalamperović, bez njihovog znanja, angažovao i u drugoj komisiji za vrednovanje ponuda.

Aksalto je optužuje da je izmislila podkriterijume, da nije uradila analizu, ocenu i poređenje ponuda i da je time povredila antikorupcijska pravila.

"Postupak javne nabavke sistema za izradu ličnih dokumenata kasni u odnosu na predviđeni period, ne zbog žalbi Aksalta, već zato što MUP ne poštuje crnogorske zakone. Manja je šteta da se postupak prolongira par meseci i završi u skladu sa zakonom, nego da se okonča odmah kršenjem zakona i na štetu građana", naveo je Aksalto u žalbi.

Komisija za kontrolu javnih nabavki u decembru 2006. godine je uvažila prvu žalbu Francuza i poništila raniju odluku MUP-a o izboru Data Karda, zbog nepoštovanja zakona o javnim nabavkama i naložila MUP-u da formira novi komisiju za javne nabavke, koja će vrednovati samo Američku i Francusku ponudu.

Na tender za izradu sistema raspisan u maju 2006. godine, prijavilo se sedam kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: