Nedelja, 08.01.2012.

18:59

Irak: Kurdi da izruče vicepremijera

Iračka vlada pod vođstvom šiita traži da vlasti poluautonomne kurdske oblasti predaju potpredsednika Iraka Tarika al-Hašemija koga je optužila za terorizam.

Izvor: Beta

Default images

Protiv al-Hašemija je optužnica podneta decembra, a otišao je u kurdski sever Iraka pošto je poslednji američki vojnik napustio tu zemlju. Vlada ga optužuje da je predvodio jedinicu ubica koje su likvidirale vladine i bezbednosne zvaničnike pre više godina, što je on negirao.

Suniti, koji su imali povlašćen položaj u režimu Sadama Huseina, smatraju da je optužnica protiv al-Hašemija usmerena protiv svih njih i da je cilj da budu marginalizovani.

Političke tenzije većinskih šiita i manjinskih sunita prati porast nasilja uz koordinirane bombaške napade na šiite, sa više desetina žrtava.

Portparol pravosudja u kurdskom regionu je rekao da su tamošnje vlasti danas primile zahev iz Bagdada za izručenje al-Hašemija i 14 njegovih saradnika, ali nije rekao da li će se povinovati tom zahtevu.

Kurdski region na severu Iraka ima značajnu autonomiju - Kurdi imaju svoje bezbednosne snage, a policija i vojska pod kontrolom premijera Iraka Nurija Al-Malikija tamo ne operišu.

Zato je Al-Hašemi praktično izvan domašaja Bagdada sve dok je gost svog šefa - predsednika Iraka, Kurda Džalala Talabanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: