"NaUm" podržava projekat #kakosi: O mentalnom zdravlju ne sme da se ćuti

U cilju efikasnijeg rada na razbijanju stigme i umanjenju diskriminacije, osnovana je Mreža za mentalno zdravlje ”NaUm” koju čine 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

10:23

Foto: Mreža "NaUm"

Usluge u ovom udruženju su besplatne i članovi mogu da pohađaju različite edukativne i kreativne radionice i sekcije, kao i terapeutske grupe, grupe samopomoći, psihološko savetovalište, sportsko-rekreativne aktivnosti i ostale aktivnosti u slobodno vreme.

Mreža "NaUm" je i pokrenula projekat sa porukom "Svako može da pukne", koji će u narednih 18 meseci sprovoditi, a čija realizacija je omogućena zahvaljujući grantu koje je ACT projekat pod nazivom „Zajedno za aktivno građansko društvo“ Vlade Švajcerske dodelio mreži „NaUm“.

Ovaj projekat ima za cilj da stavi u fokus pitanje primene Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period od 2019. do 2026. godine i uspostavi mehanizam za zagovaranje reforme sistema zaštite mentalnog zdravlja, tj. deinstitucionalizacije i otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici.

Sve aktivnosti projekta, uključujući i kampanju podizanja svesti o mentalnom zdravlju na lokalnom i nacionalnom nivou biće implementirane tako da uključuju građane, da se podigne svest o značaju očuvanja mentalnog zdravlja i da se dopre do što većeg broja ljudi, jer je mentalno zdravlje važno i problemi sa mentalnim zdravljem mogu da se dese svakome.

Građani će moći da se priključe aktivnostima samog projekta kroz aplikacije, a ujedno i da postave pitanja.

"'Svako može da pukne' sadrži mnoštvo različitih aktivnosti u koje će građani moći direktno da se uključe uz korišćenje inovativnih i 'provokativnih' alata. Preko mobilne aplikacije 'Krug zdravlja' imaće mogućnost da postave pitanje i dobiju odgovor psihoterapeuta, kao i da se povežu sa zajednicom kroz čet opciju", kaže Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta "Svako može da pukne".

Napominje da će se na Jutjubu emitovati video emisije o mentalnom zdravlju, kao i zanimljive radionice.

"Imaćemo na Jutjub kanalu 'Svako može da pukne' video emisije o mentalnom zdravlju sa gostima, dakle, profesionalcima, osobama koje će deliti lična iskustva, ali i radionice gde će biti demonstrirane psihološke tehnike za samopomoć i prevazilaženje stresa", kaže ona.

Takođe, planirane su aktivnosti i za drugu polovinu godine, a koje će se ticati mentalnog zdravlja gde će građani ponovo imati priliku da delom učestvuju na realizaciji samog projekta.
Foto: Mreža "NaUm"
"U drugoj polovini godine u gradovima širom Srbije biće postavljene 'Antistres zone', dakle, događaji u kojem će se građani uključivati u zabavne, ali i edukativne aktivnosti koje se tiču mentalnog zdravlja", objašnjava Larisa Despotović.

Dodaje da će građani imati priliku da i sami pošalju poruke vezane za mentalno zdravlje putem Viber stikera ili nošenjem maski sa porukom. Kako kaže, sve ovo ima za cilj formiranje Pokreta za mentalno zdravlje koje će okupiti sve aktere koji deluju na ovom polju, omogućiće da se i pojedinci i organizacije aktivno uključe u proces zagovaranja i doprineće kako vidljivosti, tako i uključivanju građana u projektne aktivnosti.

"Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja, kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs", napominje ona.

Larisa dodaje da trenutni sistem zaštite mentalnog zdravlja produbljuje stigmu i socijalnu isključenost osoba sa mentalnim poremećajima.

Ističe da prema statistikama Svetske zdravstvene organizacije jedna od četiri osobe suoči se sa problemima mentalnog zdravlja, što znači da je u svakoj porodici jedan član pod rizikom, dakle, radi se o problemu koji se tiče svih građana.

Takođe, najveći problemi osoba sa problemima mentalnog zdravlja su stigma i socijalna isključenost, kao i nedostatak usluga u zajednici, jer je jako važno da pored medicinske pomoći, dobiju podršku za rešavanje socijalne pozadine problema, jer se neretko sreću sa nerazumevanjem, odbacivanjem, socijalnom izolacijom, nezaposlenošću, a najčešće su i prepušteni sami sebi.

"Iako je pred nama dug i naporan put, veoma smo ponosni na ovaj projekat jer o problemima sa mentalnim zdravljem ne treba i ne sme da se ćuti. Zbog izuzetno velikog broja ljudi koji su pogođeni nekim problemom mentalnog zdravlja oko 25% populacije, jako je bitno da naša poruka dopre do što većeg broja građana i da se skrene pažnja na ovu bitnu temu, posebno sada u uslovima Covid-19 pandemije", zaključuje Larisa Despotović za #kakosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: