Srbi, narod najsamopouzdaniji

Srbi su narod sa najviše samopouzdanja. Tako bar kaže studija američkih psihologa koja će biti objavljena u sledećem broju časopisa Journal personality and Social Psychology Američke asocijacije psihologa. Domaći stručnjaci, međutim, objašnjavaju da se najčešće radi o samouverenosti bez pokrića.

Pripremila Marina Seizović

Podeli

Srbi su narod sa najviše samopouzdanja. Tako bar kaže studija američkih psihologa koja će biti objavljena u sledećem broju časopisa Journal personality and Social Psychology Američke asocijacije psihologa. Domaći stručnjaci, međutim, objašnjavaju da se najčešće radi o samouverenosti bez pokrića.

Prema tom istraživanju, Srbi su po samopouzdanju pet mesta ispred Amerikanaca, a osam ispred Hrvata. Stručnjaci u Srbiji smatraju da ta samouverenost pre predstavlja samoobmanu, nego odraz stvarnih sposobnosti, to jest da su Srbi skloni da, kad se pogledaju u ogledalo, vide sliku lepšu od realne.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je reč o velikoj nekritičnosti. "Možemo čak reći da je to i sklonost mitomaniji. Mi mislimo o sebi da smo najbolji, najpametniji i za to nam ne treba mnogo dokaza, mi verujemo u to", kaže on.

Istraživanje domaćih eksperata pokazuje da u Srbiji najbolju sliku o sebi imaju zatvorenici, ali i izbeglice, kik-bokseri i konzervativci, dok osobe vrlo niskih intelektualnih sposobnosti smatraju da su izrazito pametne.

Značajno ulepšana slika o sebi ljude čini sigurnijima, što za posledicu ima veliki broj onih koji su na funkcijama za koje nisu kompetentni. Takve osobe na rukovodećim položajima sklone su negativnoj selekciji kadrova. Goran Opačić, docent na Filozofskom fakultetu, kaže da takvi rukovodioci nikada neće bitrati pametnije od sebe, odnosno nekoga ko može da ih ugrozi. "Ako ima visoko mišljenje o sebi, a neadekvatan je, on će birati lošije od sebe", kaže Opačić.

U Srbiji, znatno bolje mišljenje o svom fizičkom izgledu imaju muškarci, pa  će mnogi Srbi, ako ne javno, bar tajno smatrati da su, u najmanju ruku, naslednici Don Žuana. Neki anketirani Beograđani smatraju da su dobri ljubavnici i da su im to potvrdile njihove supruge, da su intelektualno i fizički privlačni i da su uspešni u svim segmentima života.

Kulturološke razlike su vrlo važne pri izgradnji samopouzdanja. Prema rečima stručnjaka, istočni narodi skloni su osećaju krivice, što potvrđuje i slučaj samoubistva jednog ministra u Japanu, posle kašnjenja voza.

U Srbiji su mnogi ubeđeni u to da bi bili odlični fudbaleri i da bi davali golove samo kada bi im neko omogućio da zaigraju.

Info

Prekvalifikacija vojnika

Tokom ove godine bez posla u Vojsci Srbije i Crne Gore ostaće 9.300 ljudi. Oficiri koji će napustiti vojni poziv mogu da u Centrima za obuku u Beogradu i Nišu steknu kvalifikacije iz oblasti informacionih sistema, poljoprivrede ili menadžmenta. Ministarstvo odbrane je za oficire koji svoja znanja ne mogu da primene u civilstvu napravilo Prizmu, program za prekvalifikaciju, a Centar za obuku u Nišu otvoren je uz pomoc Vlade Holandije.

Tema dana sreda 19.10. 11:19 Komentara: 0

Bez panike, ali opreznost neophodna

Ptičiji grip je sve bliži Srbiji - u Rumuniji su otkriveni novi slučajevi domaćih ptica zaraženih tim virusom. Podsetimo, vlasti u toj susednoj zemlji saopštile su 7. oktobra da su u jednom selu u delti Dunava pronađene tri zaražene domaće patke, ali još nije potvrđeno da se radi o virusu koji je u Aziji ubio oko 60 ljudi. Ipak, naši stručnjaci i dalje tvrde da je opasnost da ptičji grip stigne u Srbiju zanemarljiva.

Pripremila Ana Veljković

Tema dana nedelja 9.10. 14:39 Komentara: 1

Ekonomija sada

Pet godina od promene vlasti, teško bi bilo, na osnovu argumenata, tvrditi da se u Srbiji ne živi bolje nego pre 5. oktobra. Pitanje je samo šta je ko očekivao, ili bolje rečeno, šta je ko obećavao. Predstavnici nove vlasti, nošeni revolucionarnom euforijom, obećavali su narodu da će preko noći dobiti samo lepšu stranu kapitalizma – zaposlenje, bolje plate, viši standard. Retko ko je pominjao kako za sve to treba puno vremena i još više rada.
Pripremila Biljana Stepanović

Tema dana sreda 5.10. 14:40 Komentara: 0

Crkva na Rumiji kao so na rani

Zategnute odnose Srbije i Crne Gore dodatno je zakomplikovala i prica o Rumiji. Iako su prošla tri meseca od postavljanja pravoslavne crkve na toj planini, tenzije ne jenjavaju.
Pripremila Jasmina Karanac

Tema dana ponedeljak 3.10. 09:08 Komentara: 1

Za dva dana 400 prijava

Iako je do početka prijavljivanja za stambene kredite za mlađe od 45 godina, koje država pomaže iz budžeta, ostalo još 10 dana, u Rajfajzen banku, koja je za sada jedina sklopila ugovor s Nacionalnom korporacijom, više od 200 građana dnevno dolazi po prijave. Da bi se izbegle gužve, prijem dokumentacije zakazuje se unapred. Ove godine biće odobreno 1.000 povlašćenih kredita, a u Nacionalnoj korporaciji kažu da će do kraja meseca još nekoliko banaka s državom sklopiti ugovore o kreditiranju po nižim kamatama.
Pripremila Vesna Damjanić

Tema dana ponedeljak 5.09. 14:07 Komentara: 23

Češka, zemlja obećana

Ukoliko tražite posao u inostranstvu možda je Češka prava zemlja za vas. "Izbor kvalifikovanih stranih radnika" je pilot projekat koji omogućava našim ljudima da se zaposle i trajno nastane u Češkoj.
Pripremila Bojana Tošić

Tema dana ponedeljak 29.08. 13:24 Komentara: 14
strana 1 od 3 idi na stranu