Orban: Armagedon

Viktor Orban tvrdi da ga Brisel ucenjuje da odobri pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajinu, čemu se on žestoko usprotivio.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2024.

14:18

Orban: Armagedon
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Prošlog vikenda objavljeno je da su u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta EU navedene mere usmerene na mađarsku ekonomiju koje će biti implementirane ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se raspravljati na samitu čelnika EU u četvrtak. U juče objavljenom intervjuu za francuski nedeljnik “Puan” Orban je rekao da je plan "poput ucenjivačkog priručnika" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku finansijsku blokadu".

"Tada bi Mađarska pretrpela armagedon", poručio je mađarski premijer, prenosi Politiko.

Naveo je da "ne sumnja" da je dokument, o kojem piše Fajnenšel tajms, autentičan.

"Poznajući Brisel, oni su za to sposobni", napomenuo je.

Orban se uključio u napete pregovore kako bi izvukao ustupke od ostatka bloka u zamenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini evropski zvaničnik koji je odbio da podrži paket pomoći na samitu u decembru, podseća Index.hr.

Predloženi finansijski paket izvukao bi novac iz budžeta EU, što znači da zahteva jednoglasno odobrenje zvaničnika EU, uključujući Mađarsku.

Mađarska je od tada ponudila da se finansiranje podeli u godišnje tranše, što bi Budimpešti zapravo dalo priliku da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

Međutim, Orbanova taktika čvrste ruke razdražuje sve u Briselu, gde sada razmišljaju o lišavanju mađarskog čelnika njegovog prava glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: