Vojska Srbije na granici Izraela i Libana; "Izvršavamo zadatke. Sve je pusto..."

Od kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra, a ovaj odgovorio brutalnim bombardovanjem Gaze koje traje do danas, sukob se proširio i na Liban.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2023.

09:47

Default images
Foto: Profimedia/Ilustracija

U Libanu deluje militantna teroristička grupa hezbolah koja, s libanske teritorije gađa izraelske položaje, dok IDF, Izraelske oružane snage svakodnevno napadaju položaje Hezbolaha.

Međutim, da situacija ne eskalira do te mere da krene još jedan rat, onaj između Izraela i Libana, brine se specijalna misija Ujedinjenih nacija u Republici Liban, Unifil. Oni deluju na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1701 iz 2006. Godine, a koja se odnosi na prekid vatre i rešavanje sukoba. Misija Unifila produžena je u avgustu novim mandatom na još godinu dana.

Ali, ono što se značajno promenilo su uslovi u kojima se zadaci izvršavaju. Sukobi u Pojasu Gaze uticali su na čitav Bliski istok, posebno na područje južnog Libana, gde su razmešteni pripadnici mirovne operacije Unifil, uključujući i kontigent Vojske Srbije.

Trenutno angažovanje mirovnih snaga predstavlja jedan od najtežih izazova ove misije još od 2006. godine i direktnog sukoba između Izraelskih oružanih snaga i Hezbolaha na teritoriji Libana. Uz to, ukupna političko-bezbednosna situacija u ovoj državi je već duže vreme izuzetno nestabilna.

Misija Ujedinjenih nacija ostaje na svojim pozicijama trenutno kao jedini faktor stabilnosti u južnom Libanu, kaže u intervjuu za "Politiku" potpukovnik Vojske Srbije Ivan Gvozdenović, stariji nacionalni predstavnik u misiji Unifil.

"U skladu sa odlukom Komande misije, naređenjima nacionalne komande i obavezama prema inostranim partnerima, Španiji i Italiji sa kojima Vojska Srbije ima sporazume, pripadnici naše vojske nastavili su da izvršavaju svoje zadatke", rekao je Gvozdenović.

Kako objašnjava, pripadnici VS razmešteni su u dva sektora, Istočni i Zapadni, u četiri baze od kojih se dve, Komanda misije u Nakuri i UNP 9-66, nalaze na manje od tri kilometra od Plave linije i upravo su one pretrpele indirektna dejstva.
"Srpska pešadijska četa angažuje se u sastavu španskog bataljona. Većina čete je razmeštena u srpskoj bazi 'Drina' i nalazi se u rejonu u kojem se vode intenzivna dejstva", ističe Gvozdenović.

On dodaje da je bilo nekoliko eksplozija u neposrednoj blizini baza, ali da nije bilo povređenih, kao i da su svi pripadnici UN u obavezi da prilikom izlaska iz svojih prostorija nose pancirni prsluk i šlem, dok su patrole redukovane i dozvoljene samo u oklopnim vozilima.

Opisujući stanje na izraelsko-libanskoj granici otkako je počeo sukob u Pojasu Gaze, potpukovnik VS kaže da su naselja uz Plavu liniju skoro prazna.

“Na ulicama se mogu videti većinom muškarci i izbeglice iz drugih država koje su ostale u kampovima. Mnogo ljudi se odselilo na sever jer imaju loše iskustvo tokom rata 2006. godine. Dosta radnji je zatvoreno, a one koje su otvorene slabo su snabdevene", ističe Gvozdenović.

On dodaje da je lokalno stanovništvo generalno veoma zadovoljno što pripadnici UN nastavljaju da izvršavaju svoje zadatke i u ovom trenutku pružaju im sigurnost. Objasnio je i da se u Unifilu ukupno angažuje 182 pripadnika VS.

"Od toga dva u Komandi misije u Nakuri na štabnim dužnostima, 38 u sastavu Voda za zaštitu snaga Sektora Zapad u sastavu italijanskog bataljona i 142 pripadnika u Sektoru Istok koji su raspoređeni u dve baze i osim obezbeđenja, izvršavaju zadatke patroliranja, civilno-vojne saradnje, medicinske asistencije lokalnom stanovništvu, obezbeđenja konvoja i ostalo", ističe Gvozendović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: