Ponedeljak, 30.10.2023.

13:55

Iz Gaze stigla potvrda: Povukli su se

Nekoliko izraelskih tenkova koji su ušli u Pojas Gaze sada su se odatle povukli, javlja Tas pozivajući se na saopštenje palestinskog kabineta.

Izvor: Tanjug

Iz Gaze stigla potvrda: Povukli su se
EPA-EFE/ATEF SAFADI

"Nema ofanzive u stambenim naseljima Pojasa Gaze. Ono što je bilo na Putu Salah al Din bio je upad nekoliko tenkova i vojnog buldožera okupacione vojske sa otvorenog poljoprivrednog područja", objašnjava se u saopštenju.

Prema navodima kabineta, izraelski tenkovi su napali dva civilna vozila, ali su ih palestinske naoružane grupe primorale da se povuku. Ranije su palestinski očevici na čije izjave se poziva BBC rekli da su izraelski tenk i oklopno vozilo presekli danas put od severa ka jugu Pojasa Gaze, čime su se približili gradu Gazi.

Tenkovi su vođeni kod Puta Salah-al-Din, u blizini raskrsnice Karni-Necarim, zbog čega se mislilo da se možda radi o napredovanju ka najvećem gradu palestinske enklave. BBC navodi da video-snimak, koji kruži društvenim mrežama, pokazuje automobil koji izvodi zaokret kada mu prilazi tenk, otvara vatru i uništava vozilo.

"Automobil je uništen, cela porodica je pobijena", viče jedna osoba na mestu nesreće, dok beži i viče ostalim vozilima da se okrenu nazad. Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari odbio je na jutarnjem brifingu da dâ više informacija o tenkovima.

Put Salah-al-Din je jedna od dve rute koje Palestinci sa severnog dela Pojasa Gaze koriste da se evakuišu na jug, kako je zahtevao Izrael. Mnogi su ga koristili, jer alternativni priobalski put se smatra opasnim, pošto je u dometu izraelske mornarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: